Nova groznica trese svijet, ovog puta nije zlatna

Dodajte komentar

Potražnja litijuma za baterije neprestano raste, a multinacionalne rudarske kompanije se bore oko prava na eksploataciju nalazišta ovog metala u Argentini.

U toj zemlji se, zajedno sa Bolivijom i Čileom, nalazi 70 odsto svjetskih rezervi litijuma.

Eksploatacija litijuma nije dozvoljena u Boloviji zbog protivljenja lokalnog stanovništva iz Salar de Ujunija dok Čile više ne izdaje dozvole za nove koncesije.

“Argentina u pokrajinama Katamarka, Salta i Huhui raspolaže ogromnim količinama najkvalitetnijeg litijuma na svijetu”, izjavio je je AFP argentinski ministar rudarstva Horhe Majoral.

“To je mineral na koji Argentina jako računa. Argentina leži na 128 miliona tona potencijalnog litijuma karbonata, vitalnog elementa za proizvodnju baterija”, dodao je ministar.

U planinskom regionu Puna, u podnožiju Anda, leže pustinje soli iz kojih se dobija litijum, garant dugog trajanja baterija.

U 2014, svjetska potražnja litijuma iznosila je 170.000 tona litijuma karbonata.

Veliki broj američkih, japanskih i južnokorejskih kompanija već investira u proizvodnju litijuma u Argentini.

“Ne namjeravamo da odobrimo sve potencijalne investicije u litijum. Svi mogući proizvođači automobila želi da prodru na argentinsko tržište”, objasnio je Majoral.

Japanske kompanije Tošiba i Micubiši kao i južnokorejski Posko počeli su proizvodnju litijuma u pokrajini Huhi na granici sa Čileom i Bolovijom.

Francuska grupacija Eramet otkrila je ogromno nalazište sa više od sedam miliona tona karbonata litijuma na tromeđi izmedju Argentine, Bolovije i Čilea, u pokrajini Salta.

Projekat Erameta nije još ušao u fazu proizvodnje, a procjene su da će eksloatacija tog nalazišta, u koje će francuska kompanija uložiti 260 miliona dolara, trajati duže od 40 godina.

Očekuje se da će u nalazištu Santa Rosa Grande godišnja proizvodnja do 2019. biti oko 20.000 tona litijuma karbonata.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *