U Crnu Goru dolazi više od 80 renomiranih investitora

Dodajte komentar

Međunarodna konferencija “Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori”, koja će biti održana u utorak 6 i 7. oktobra u Podgorici i Kolašinu, okupiće više od 80 investitora i diplomata iz cijelog svijeta.“Prvenstveni cilj konferencije je promocija biznis zona u Crnoj Gori i predstavljanje investicionog ambijenta na lokalnom i državnom nivou”, rečeno je Vikend novinama u Ministarstvu ekonomije, koji je i organizator konferencije, u saradnji sa kancelarijom UNDP u Crnoj Gori.

Biznis zone
Investitorima će gradonačelnici i predstavnici opština prezentovati biznis zone “Rudeš” u Beranama, “Nedakusi” u Bijelom Polju, “Bakovići” u Kolašinu, “Babića Polje” u Mojkovicu, “Nikšić” u Nikšiću, “Cetinje I” i “Cetinje II” u prijestonici, kao i biznis zonu u Podgorici za koju je previđen i obilazak.

Osim toga, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa ukupnim investicionim ambijentom u Crnoj Gori, koji je prepoznat kao jedan od najkonkurentnijih u regionu. Predstaviće se prednosti u smislu poreskih i administrativnih olakšica, podsticaja za investiranje, a posebno će biti prezentovana uredba o podsticaju direktnih investicija, koja predviđa subvencije po radnom mjestu od 3.000 do 10.000 eura, uz uslov investiranja od minimum 500.000 eura i otvaranja minimum 20 novih radnih mjesta.

Hoćeda ulažu
Učešće na konferenciji najavilo je više od 10 investitora iz Italije, zatim kompanija iz Maroka, koja je iskazala spremnost da ulaže u sektor drvoprerade te predstavnici diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori, Barakat Palace Group kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima predstavništvo u Srbiji, a cilj im je razvoj poslovnih zona, privlačenje novih investitora u sektore industrije, poljoprivrede i turizma.

Takođe, prisustvo je potvrdilo 10 investitora iz Turske, od kojih je jedna kompanija zainteresovana za aktiviranje kapaciteta fabrike Gornji Ibar u Rožajama, onda investitori iz Poljske, predstavnici Konfiundustrije i investitori iz Srbije i Bugarske, predstavnici Unije poslodavaca Ukrajine, investitori iz Libije koji su iskazali interesovanje za uzgoj ovaca na području Crne Gore i njihov izvoz na tržište Libije i drugih zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Tu su čelni ljudi privrednih komora, počasni konzuli, kao i domaći proizvođači.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *