Buduće sjedište kompanije Socar

Azerbejdžanci otvaraju banku u Crnoj Gori

Centralna banka bi uskoro trebalo da izda dozvolu za osnivanje 15. banke u Crnoj Gori. Riječ je o banci iza koje stoji azerbejdžanski kapital, tačnije državna naftna kompanija Sokar, saznaje Pobjeda. Sokar je u julu 2012. godine godine, preko kompanije Azerbejdžan investment, zakupio na 90 godina lokalitet bivše kasarne Orjenski bataljon u Kumboru i obavezao se da će uložiti najmanje 250 miliona eura u izgradnju rizorta i prvog hotela u Crnoj Gori koje će biti pod franšizom lanca One &Only.

Banku će voditi azerbejdžanske kompanije, a banka može da dobije dozvolu samo ako je barem jedan od osnivača etablirani bankar.

Iz Azmonta su proračunali, kako je nezvanično rečeno Pobjedi, da im se isplati otvoriti banku u Crnoj Gori zbog projekta Porto novi, kad su vidjeli da su samo u prvoj polovini ove godine na ime poreza i doprinosa za 500 ljudi platili više od pet miliona eura, koliko iznosi osnivački kapital za otvaranje banke u Crnoj Gori. Toliko radnika trenutno zapošljavaju Azmont i kompanija Triangle Montenegro, koja je zadužena za građevinske radove u Kumboru.

Iz kompanije su procijenili da bi, kad krenu radovi punim kapacitetom, mogli računati na povrat PDV-a do 12 miliona eura.

Još jedan razlog za otvaranje banke je gradnja TAP gasovoda od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru do Evrope, preko Turske, Grčke i Albanije, koja bi trebalo da bude završena do kraja ove decenije.

Rusi na čekanju 

Prema informacijama Pobjede, crnogorsko bankarsko tržište postalo je privlačno i za Ruse. Prema nezvaničnim saznanjima  zahtjev za otvaranje banke Centralnoj banci Crne Gore stigao i iz Rusije.

Ove godine CBCG je odobrila otvaranje dvije nove banke – Zapad banke iza koje stoji ukrajinski kapital i crnogorske filijale turske Zirat banke.

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.