Usvojeni nacrti ugovora za kreditno zaduživanje opština

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici, u okviru mjera podrške za finansijsku konsolidaciju lokalnih samouprava usvojila nacrte ugovora o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu kreditnog zaduženja opštine po osnovu realizacije Sanacionog plana opštine sa kreditnim zaduženjem uz državnu garanciju.

Ministarstvo finansija je, kako je saopšteno iz vladinog Biroa za odnose s javnošću, zaduženo da pripremi i Vladi na razmatranje dostavi predloge ugovora za svaku opštinu.

Parlament je 31. jula usvojio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je propisano da Vlada u ovoj godini izda garancije opštinama za kreditni aranžman i to za opštinu Kolašin u iznosu od sedam miliona, a za ostale opštine koje koriste sredstva iz Egalizacionog fonda u iznosu od 100 miliona eura. Ugovorima je predviđeno da opštine, na ime izdavanja državne garancije izdaju Vladi, odnosno Ministarstvu finansija mjenice i mjenična ovlašćenja, hipoteku u korist Vlade na nepokretnostima opštine, ovlašćenje za raspolaganje sredstvima iz Egalizacionog fonda i za raspolaganje ustupljenim prihodima koji pripadaju opštini, kako bi, u slučaju da se ne otplate krediti resorno ministarstvo moglo da aktivira bilo koje sredstvo obezbjeđenja.

Opštine su u obavezi da uplate davaocu garancija naknadu za rizik u iznosu od 0,5 odsto iznosa zajma, a između ostalog obavezuju se da neće zapošljavati nove službenike u organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima, čiji je osnovač opština, bez prethodne saglasnosti Ministarstva finansija.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *