Trikovi za koncentraciju koje koriste vrhunski sportisti

Evo koje mentalne vježbe koriste najbolji teniseri, uključujući i Novaka Đokovića, da bi bili fokusirani i usredsređeni na terenu. Ono što je dobro je što fokus može da se nauči odnosno “trenira” – a najvažnije je što potiče upravo od nas samih. I može da se poboljša iz dana u dan. Igra: Čarobnjakova odluka

Pete Sampras je novinaru sajta Business Insider pokazao igru kartama, gdje jedna osoba bilježi vrijeme, okreće karte i broji greške. Druga osoba donosi odluku. Odluka je jednostavna: Da li će sljedeća karta imati veće ili manje brojeve nego prethodna?

Ova igra može da se igra brzo, da se što prije prođe špil karata, a osoba koja pogađa može biti suviše isfrustrirana kada zaređa nekoliko grešaka. Tako na primjer kada dođe na red “kralj”, neko kaže “više”, a šta može biti veće od kralja? Tada shvatate da pravite mentalne greške bez razloga, odnosno bez razmišljanja. U tome se sastoji mentalna snaga – da i nakon nekoliko grešaka ostanete fokusirani na sljedeći zadatak, odnosno u tenisu – poen.

Meditacija

Da bi bio fokusiran na pobjedu i izbjegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vrijeme – meditira. To nije meditacija sa namjerom da se pobjegne od problema, već vizualizacija, objašnjava Novak Đoković za NYTimes i dodaje “Mislim da je vizualizacija veliki dio života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako vjerujem u nju. Vjerujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način.

Fokus u buci

Profesionalni teniski trener Robert Landsorp ima sjajnu tehniku kako da neometano pogađate “pravo u centar”. On se pita zašto neko može da nas ometa dok govorimo kada možemo da hodamo i žvaćemo žvaku u isto vrijeme. Zatim to podiže na viši nivo – treba da govorite u isto vrijeme kada i drugi. Za to vrijeme on će vam dobaciti po neku ružnu riječ pokušavajući da vas ometa, dok vi govorite.

Jasno je da smo puni negativne energije nakon ove kombinacije glasova, buke i prekidanja. U praksi tenisera to izgleda ovako – koliko možete loptica da udarite bez greške, a da ne dopustite da vas bilo šta omete – loši komentari, povici, misli… Ovo je dobar način da budete koncentrisani i kod veoma stresnih situacija.

Bizlife

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *