Održan prvi Business Café u Crnoj Gori: Da li se preduzetnik rađa ili stvara?

U Podgorici je juče održan prvi put Business Café čija je tema bila „Da li se preduzetnik rađa ili stvara?“.

“Business Café predstavlja najpopularnije poslovno okupljanje preduzetnika i onih koji to žele da postanu sa ciljem razmjene kontakata i informacija, dijeljenja poslovnih iskustava i podsticanja na pokretanje sopstvenog biznisa”, saopšteno je iz Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj Crne Gore.

Jedna od gošći u Crnoj Gori bila je Kristina Ercegović, uspješna preduzetnica iz Hrvatske, autorka bestseler knjige „Sam svoj gazda“ i idejni tvorac koncepta Business Café-a.

“Ukoliko niste zadovoljni svojim životom, onda vam je potreban zaokret. Život je jedan i nema reprizu, zato ga pametno iskoristite”, poručila je Ercegović.

Ona smatra da je neophodno da posmatramo ljude oko sebe, da analiziramo njihove potrebe i to nam može dati ideju za dobru preduzetničku priču.

O tome kako uspjeti u modnoj industriji pričala je poznata crnogorska modna kreatorka Marina Banović Džuver.

“Radite posao koji volite, budite uporni, vrijedni i kolegijalni”, poručila je Banović Džuver.

Kada je u pitanju modna industrija, ona smatra da se preduzetnik rađa, da mora posjedovati kreativnost i strast za poslom jer je upravo on taj koji nosi cijelu priču.

Svoju uspješnu preduzetničku priču predstavio je Jovan Lekić, osnivač i izvršni direktor NALL International-a, dobitnik nagrade za najboljeg menadžera i kompaniju u Jugoistočnoj Evropi u 2013. godini.

“Svakog dana dolazim na posao u 7.30h. Ali isto tako znam da mogu i da ne dođem. Taj osjećaj ne bih dao nikome”, naglasio je Lekić.

Na pitanje moderatorke Slavice Nikolić kako bi kompanija funkcionisala da njega nema godinu dana na poslu, Lekić je odgovorio da je opasno biti ‘one-man-show’ i da je neophodno da preduzetnici imaju saradnike koji mogu da ih zamijene u bilo kom trenutku.

On dodaje da je i u njegovoj poslovnoj karijeri bilo neuspjeha i savjetuje preduzetnicima da ih prihvate i nastave dalje jer su i neuspjesi sastavni dio biznisa.

Do sada je organizovano više od 40 Business Café-a u šest gradova regiona, sa više od 10.000 gostiju, 100 uspješnih preduzetničkih priča i četiri miliona eura vrijednosti sklopljenih poslova.

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) iz Podgorice je otkupio prava za organizovanje Business Café-a u Crnoj Gori.

Izvor: CDM

Check Also

Investicije države u energetski sektor padaju

Investiciona ulaganja države u sektor energetiku koja sprovode Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i …

One comment

  1. Sad ce se AmCham zaplakati jer im se stvara konkurencija za njihove mondenske skupove jalove price oko poslovanja a u zastiti privilegovanih…

Leave a Reply

Your email address will not be published.