NLB prodaje nenaplativa potraživanja vrijedna 800 miliona eura

Nova ljubljanska banka (NLB), uz pomoć svog ekskluzivnog finansijskog savjetnika kompanije PwC Management Consultants SRL (PwC), kreće u potragu za investitorom koji bi preuzeo njen portfolio problematičnih potraživanja. Banka je informaciju objavila preko internetskog informacijskog sistema Ljubljanske berze.
Portfolio sadrži raspršena nenaplativa potraživanja banke i nekih drugih članica grupe NLB u ukupnom iznosu oko 800 miliona eura. Postupak je u početnoj fazi.

Zainteresirani investitori mogu dobiti dodatne informacije o procesu prodaje od Petra Smutnýja, Jonathana Wheatleyja ili Bogdana Pope iz PwC-a.

NLB i PwC zadržavaju  pravo da prije uključivanja investitora u procesu prodaje po vlastitoj procjeni od njega zatraže dodatne informacije o njegovom poslovanju i načinu finansiranja transakcija.

Takvo obavještenje ne obvezuje prodavca na ikakvav dogovor o prodaji s potencijalnim investitorom. Obavještenje ne predstavlja ponudu, poziv na kupovinu niti poziv na podnošenje ponude za kupovinu cijelog portfolija ili dijela portfolija. Obavještenje ili dio obavještenja, kao ni njegovu objavu ne može se interpretirati kao osnovu za bilo kakav ugovor ili investicionu odluku vezanu uz bilo kakve hartije od vrijednosti izdate od prodavca.

Kompanija PwC djeluje isključivo u ime prodavca u okviru planiranog posla te će zastupati prodavca tokom procesa.  Pri tome je PwC za sve postupke vezane uz interese klijenta, savjete vezane uz proces prodaje  te sve nedoumice ili dogovore proizašle iz ovog obavještenja, odgovorna isključivo prodavcu – NLB-u.

Izvor: Banka

Check Also

Kineska studija pronašla genetsko rješenje za zaustavljanje klijanja žitarica prije žetve

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za …

One comment

  1. Kakva bankarska grupa takav i savjetnik…

Leave a Reply

Your email address will not be published.