Italijani ostaju u Elektroprivredi

Dodajte komentar

Pregovarački timovi Vlade i A2A u narednih nekoliko sedmica trebalo bi da finalizuju dogovor u vezi sa nastavkom saradnje u Elektroprivredi, saznaje „Dan”.

Prema pouzdanim informacijama „Dana”, A2A i Vlada su usaglasili detalje u vezi sa gradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, dok izlaznu (put) opciju A2A iz EPCG nijesu do detalja razmotrili.

Italijani traže skoro 300 miliona eura, za eventualni izlazak iz EPCG, dok Vlada nudi malo preko 200 miliona.

Nakon što i put opciju dogovore do detalja, pristupiće se finaliziranju ugovora, što bi, trebalo da se realizuje u narednih nekoliko sedmica. Kada se i ako put opcija dogovori, to ne znači da će A2A otići iz EPCG, već da će u slučaju da se određene okolnosti dese tokom trajanja ugovora, imati pravo da se na nju pozove i da će Vlada u tom momentu moći da za sumu koja se dogovori otkupi akcije od Italijana. Bilo kako bilo, A2A ostaje u EPCG.

– Tokom procesa pregovora Vlada je ostala čvrsto na stanovištu da ne odustane, nego, naprotiv, da insistira na početku gradnje drugog bloka TE bez daljeg odlaganja i to iz ekonomskih, odnosno energetskih ali i ekoloških razloga, jer se na taj način trajno rješava sadašnji ekološki problem Pljevalja. Predstavnicima A2A to je jasno predočeno, isto kao što im je predočena i opredijeljenost Vlade da u EPCG zadrži strateškog partnera – kazali su „Danu” iz Vlade.

Oni su podsjetili da je 30. septembra istekao privremeni sporazum, koji su 2. aprila zaključili Vlada i A2A.

– Ni u jednom trenutku nije pregovarano o prostom izlasku A2A iz EPCG u ovom trenutku, jer su se partneri potpisivanjem privremenog sporazuma opredijelili da nastave saradnju i cilj je bio stvoriti optimalan okvir kako bi se u narednom periodu realizovale kapitalne investicije uz maksimalnu zaštitu ugovornih strana – naveli su iz Vlade.

Vlada u EPCG ima 57 odsto akcija, a A2A 41,7 procenata.

O nastavku saradnje u EPCG pregovaraju od oktobra prošle godine i do sada su četiri puta potpisivali anekse ugovora, kojima su na po nekoliko mjeseci produžavali ugovore kako bi utanačili konačne detalje.

Od početka su imali različite pristupe. Vlada je insistirala na gradnji drugog bloka, dok A2A želi da povrati uloženih 430 miliona eura u akcije preduzeća. Do sada su od tog novca povratili mali dio novca, jer su u drugoj godini upravljanja imali minus od čak 66,5 miliona eura. Poslednje dvije godine su imali 60 miliona dobiti, a i ove godine su nastavili u istom ritmu, pa su za šest mjeseci imali skoro 12 miliona dobitka.

Plan Vlade je da se drugi blok finansira iz rezervi Elektroprivrede i kredita koje bi ta kompanija uzela.

Drugi blok će graditi Škoda Prag za sumu od 338 miliona eura.

Tokom trajanja pregovora, Italijani su spominjali i arbitražu kao jednu od opcija u slučaju da ne budu zadovoljni komplikovanim pregovorima sa Vladom.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *