Banke očekuju inflaciju do tri odsto

Dodajte komentar

Realni rast privrede, prema procjeni Centralne banke u prvoj polovini godine kreće se u očekivanom rasponu za projektovani godišnji rast, sa centralnom projekcijom od oko 3,5 odsto.Savjet je na jučerašnjoj sjednici usvojio makroekonomski izvještaj za drugi kvartal, u kojem je konstatovano da većina statističkih pokazatelja, tokom prvih pola godine ima trend rasta. Početak godine obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa i rast priliva stranih direktnih investicija, a ocijenjeno je i da rast javnog duga zahtijeva dugoročni pristup i kontinuirani oprez u vođenju fiskalne politike, kako se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost. Usvojen je i izvještaj o poslovanju banaka i mikrofinansijskih institucija u drugom kvartalu, sa informacijom o realizaciji operativnih ciljeva banaka u rješavanju nekvalitetnih kredita. Savjet je konstatovao da poslovanje banaka karakteriše rast aktive, kredita, depozita i kapitala.

Zaključeno je da su banke daleko uspješnije u primjeni opcije restrukturiranja u odnosu na opciju prinudnog rješavanja nekvalitetnih kredita, a usvojen je i izvještaj o kretanju cijena za drugi kvartal u kojem je konstatovano da je inflacija, mjereno potrošačkim cijenama, zabilježila rast od jedan odsto.

– Na godišnjem nivou potrošačke cijene su u junu povećane 1,9 odsto. Godišnja stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je dva odsto i bila je viša od ostvarene u eurozoni koja je iznosila 0,2 odsto – navedeno je u saopštenju.

Očekivanja banaka i anketiranih preduzeća o kretanju i visini inflacije do kraja ove godine su, kako je navedeno iz CBCG, različita.

– Najveći broj anketiranih banaka očekuje inflaciju od dva odsto do tri odsto, dok najveći broj anketiranih preduzeća očekuje inflaciju od jedan odsto do 1,5 odsto – podsjetili su iz CBCG.

Modelska projekcija ukazuje da će se na kraju ove godine inflacija kretati od 1,3 odsto do 2,9 odsto. Prema ekspertskoj procjeni, očekivana inflacija je nepromijenjena u odnosu na prethodni kvartal, slična je modelskoj i kretaće se u rasponu od 1,25 odsto do 3,25 odsto.

Usvojena je i informacija o problemima u primjeni Zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga i konstatovano da pojedina rješenja predstavljaju korak unazad, a razmotrena je i informacija o teškoćama u primjeni Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Usvojen je i izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za jun i jul ove godine.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *