Proputovao svijet, uz puno radno vrijeme

Dodajte komentar

Ovaj Norvežanin uspio je da proputuje cijeli svijet, a pritom da sve vrijeme ostane stalno zaposlen, zahvaljujući razumnim šefovima, pozivu kojim se bavi, norveškim pravilima o dužini odmora, ali svakako i solidnim primanjima.Gunnar Garfors je uspio proputovati baš sve zemlje na svijetu i to prije 40. rođendana, a sve to uz stalan posao i puno radno vrijeme. Ovaj svjetski putnik radi za Norwegian Broadsacting Company, norvešku državnu radioteleviziju, a usput je i voditelj u radijskom kvizu s temom putovanja, koji se emituje tri puta nedjeljno.

Kada su ga upitali kako je uspio da zadrži posao i toliko putuje, rekao je da gotovo svakodnevno radi prekovremeno, ali ima dogovor sa šefovima da mu višak sati ne bude dodatno plaćen, nego da zauzvrat dobije slobodne dane. Naravno, pritom je vrlo zahvalan nadređenima, bez čijeg razumijevanja ne bi mogao da ostvari planove.

Garfors po pravilu uzme slobodan četrvrtak ili petak i tako produži vikend da bi mogao putovati.

“Otputujem u srijedu posle posla, obično noćnim letom, tako da na destinaciju stignem već u četvrtak ujutro”, pojasnio je za Busines Insider, dodajući u pravilu uvjek radi na putu. Šta više, priznao je da zapravo gotovo uvjek radi i sve vrijeme odgovara na emailove. Od laptopa se ne odvaja.

“Zapravo mi klasično odmaranje uopšte ne ide”, rekao je Garfors. Ono što mu svakako pomaže u planiranju putovanja jeste činjenica da živi i radi u Norveškoj, u kojoj je uobičajeno dobiti pet nedjelja plaćenog godišnjeg odmora, a uz dodatne paznike poput Božića ukupno se skupi i do sedam nedjelja, tvdi ovaj svjetski putnik.

Takođe, Garfors redovno nastoji da produži i sva poslovna putovanja. Budući da mu posao sam po sebi iziskuje odlazak u pojedine dalje destinacije, na kraju svakog takvog puta uzme nekoliko slobodnih dana, pa tako uštedi trošak leta u jednom smjeru.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *