Završena dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke

Dodajte komentar

Hrvatska poštanska banka je nakon saglasnosti Evropske komisije upisom novih dionica završila proces dokapitalizacije čime se temeljni kapital Banke povećava za 550 miliona kuna i iznosi 1,21 milijardu kuna, saopštili su iz HPB-a. Dokapitalizacija HPB-a sprovedena je javnom ponudom do najviše 916.666 novih dionica u dva kruga.

U prvom krugu, u kojem su pravo upisa novih dionica imali isključivo privatni investitori, uplaćeno je 305,9 miliona kuna čime je gotovo dvostruko premašen iznos od 165 miliona kuna koji je Evropska komisija zahtijevala od Banke kako bi se dokapitalizacija smatrala tržišnom. Evropska komisija tražila je, naime, da udio privatnih investitora u skladu s načelom subjekta u tržišnoj ekonomiji (Market Economy Operator) iznosi najmanje 30% od 550 mmiliona lijuna kuna novog kapitala, navodi se u saopštenju.

U prvom krugu učestvovalo je 18 investitora među kojima su obvezni i dobrovoljni penzioni fondovi, UCITS fondovi, alternativni investicioni fondovi, osigurajuća društva, fondovi za ekonomsku ssradnju, trgovačka društva i fizičke osobe. Najveći udio u grupi privatnih investitora pripada obveznim penzionim fondovima – sva četiri obvezna penziona fonda zajedno uplatili su 163,2 miliona kuna ili 53%, te u novoj vlasničkoj strukturi Banke imaju udio od 13,4 posto.

U dugom krugu, uz uslov uspješnosti prvog kruga, pravo na upis novih dionica imali su država i državna preduzeća. Kako je u prvom krugu uplaćeno 509.852 novih dionica, za drugi je krug preostalo 406.814 dionica koje je upisala država te uplatila 244,1 milion kuna. Tako su privatni investitori u dokapitalizaciji učestvovali s udjelom od 56%, a država sa 44%. Konačna cijena jedne nove dionice utvrđena je na temelju primljenih ponuda iz upisnica iz prvog kruga i iznosi 600 kuna.

Vlasnička struktura HPB-a nakon dokapitalizacije izgleda ovako:

– novi privatni dioničari 25,2%
– DUUDI (RH + HZMO) 51,2%
– HP 11,9%
– DAB 9,0%
– Fond NEK 2,3%
– Croatia Airlines 0,1%
– manjinski dioničari 0,3%

Sprovođenjem dokapitalizacije Hrvatska poštanska banka premašuje od HNB-a traženih 14% adekvatnosti kapitala.

Agent izdanja za sprovođenje javne ponude novih redovnih dionica Hrvatske poštanske banke je Privredna banka Zagreb, a HPB će izraditi prospekt za potrebe uvrštenja svih dionica Banke u Službeno tržište Zagrebačke berze.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *