Šta Arapi namjeravaju da urade sa cijenom nafte?

Dodajte komentar

Saudijska Arabija je u posljednjih 6 mjeseci povukla 70 milijardi dolara iz svojih globalnih rezervi, što je pokazatelj ekonomskih poteškoća, smatraju stručnjaci.

Cijena nafte već godinu dana iznosi 60 dolara po barelu, međutim, Saudijska Arabija, kao najveći svjetski prozvođač nafte, već duže krije koliko ovo zapravo utiče na ekonomiju ove države.

Kako prenosi “Fajnenšel tajms”, novčane rezerve Saudijske monetarne agencije smanjile su se za 73 milijarde dolara od kada su se cijene nafte više nego prepolovile.

Naime, 80 odsto državnog budžeta, čak 45 odsto BDP-a, građana potiče od prodaje nafte. Dakle, pad cijena nafte predstavlja veliki udarac na saudijsku ekonomiju, a posebno ako državna potrošnja ostaje ista. Najniža cijena ove godine je iznosila 45 dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 100.

“Biznis insajder” piše kako su saudijske vlasti povukle novac sa stranih računa kako bi mogle da održe domaću ekonomiju, smanje deficit u domaćem budžetu, ali i finansiraju vojnu kampanju koju trenutno sprovode u Jemenu.

S obzirom na količinu nafte koju proizvodi (oko 10.564 miliona barela dnevno), Saudijska Arabija ima moć da sama diktira cijenu nafte, međutim, državne vlasti imaju namjeru da izbace rivalske zemlje iz trke u proizvodnji i prodaji nafte.

Drugim riječima, što je viša cijena, to više država može da konkuriše na globalnom tržištu nafte.

Ipak, postoje i oni koji smatraju da je povlačenje velikih količina novca sa stranih računa zapravo priprema Saudijske Arabije da još više poveća svoje proizvodne kapacitete, te tako u potpunosti zavlada globalnim naftnim tržištem.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *