Putinovih sedam tačaka za novi svjetski poredak

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ukazao je na sedam najvažijih tačaka koje se tiču svjetske geopolitike, a u prvoj je ukazao na odgovornost Zapada, na čelu sa SAD, za očajno stanje na Bliskom istoku.

Zbog bezumnih vojnih intervencija, pod izgovorom da je riječ o “demokrastkoj revoluciji”, Bliski istok je pretvoren u veliku tempiranu bombu, ocjenio je Putin, a prenosi sajt Politiko.

Nametanje jednog uređenja nikada nije uspijevalo, a ŠSR je na teži nažin naučio da ne može da izvodi socijalističke revolucije, a i Zapad bi trebalo da nauči da ne može da izvozi demokratske revolucije.

Kao drugu važnu tačku označio je ulogu Ujedinjenih nacija, koje nisu nagomilana skupina zapadnih sila, već organizacija koja bi trebalo da garantuje mir i bezbjednost za sve, a ne samo za probrane države zbog određene koristi.

“Iz tog ugla, jedino UN imaju pravo da formiraju koaliciju za borbu protiv Islamske države. Ukoliko se to ne desi, Evropu će preplaviti milioni izbeglica, a nijedna zemlja neće biti sigurna od terorista”, rekao je Putin.

Treće, ruski predsjednik ulaganje veta u UN smatra “potpuno normalnom pojavom”. Tu se prije svega misli na osudu Rusije u Ujedinjenim nacijama zbog pripajanja Krima, ali i ruskog veta na formiranje Tribunala koji bi istraživao i osudio odgovorne za pad malezijskog aviona MH17.

Pritom ruski predsjednik nagalašava da su sučeljavanje mišljenja i neslaganja potpuno normalne pojave.

Kao četvrtu važnu poentu Putin je označio situaciju u Siriji. On je rekao da Zapad mora da razumije da je vlada Bašara al-Asada, koliko god manjkava, ipak jedina legitimna institucija koja postoji u Siriji.” Ni Gadafijev režim u Libiji nije bio idealan, ali ono što je došlo poslije njega može se slobodno nazvati užasom”, rekao je.

“Precizno koordinisane i isplanirane akcije rušenja režima jedne države ostavljaju mnogo prostora za rađanje zla poput Islamske države, čiji su se sadašnji lideri “osilili” nakon svrgavanja Sadama Huseina, koji ih je držao pod kontrolom – smatra Putin.

“Umjerena opozicija” jednostavno ne postoji, što su i pokazali komični i papreno skupi pokušaji SAD da treniraju i naoružavaju sirijske pobunjenike.

Peto, Zapad mora da smanji apetit za rušenjem režima za koje smatra da ne ispunjavaju njegove ideale kada su ljudska prava i sloboda medija u pitanju. Putin je u ovu grupu uvrstio i Rusiju, poručivši Zapadu da se “drži dalje od unutrašnjih stvari njegove zemlje”.

Naime, uticaj prije svega SAD u Ukrajini izazvao je krvave posljedice i doveo do rata i više od 8.000 žrtava, ukazao je ruski predsednik.

Šesto, svijet se mora vratiti u normalne okvire trgovine, harmonizovane pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije i Ujedinjenih nacija. Ovaj novi poredak ne smije biti diktat najjačih država, već mora biti fer i jednak za sve, uključujući i zajednička tržišta EU i Evroazijske unije koju zagovara ruski predsjednik.

Za uvođenje sankcija zbog političkih razloga i lične finansijske koristi ne bi bilo mjesta u takvom svijetu, smatra Vladimir Putin i dodaje da sankcije protiv Rusije moraju biti ukinute, jer “Zapad zna da ne postižu željeni efekat”.

Sedmo, Zapad mora poštovati logičnu i opravdanu zabrinutost Rusije zbog NATO ekspanzije. Nakon raspada ŠSR-a i Varšavskog pakta, širenje NATO alijanse može se shvatiti jedino kao ugrožavanje Rusije i pretnja njenom suverenitetu, smatra Putin.

Govor Vladimira Putina donio je novi, oštriji i direktniji stav po pitanju svjetske politike, i to na najboljem mjestu – za govornicom u koju su bile uprte oči čitavog svijeta. Predsjednik Rusije vješto je izložio nepobitne činjenice o greškama koje Zapad godinama pravi u svojim intervencijama širom svijeta i upakovao ih u svoje ideje, ocjenjuje Politiko.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *