Ove stvari nerviraju menadžere koji zapošljavaju

Došli ste na razgovor za posao, i sve što stoji između vas i vašeg posla iz snova jeste menadžer koji zapošljava. Šta je potrebno da uradite da biste zadobili pažnju i dobili posao, odnosno kako da zaobiđete glavne greške?

Evo šta kažu iskustva menadžera za zapošljavanje, a koje prenosi Business Insider.

1. Kada ne razumijete kompaniju ili njen proizvod

Ne postoji ništa neodgovornije nego kada konkurišete za neki posao u firmi o kojoj prije toga niste čitali ili se raspitivali. Poslodavac će vas gledati kao na gubitak dragocjenog vremena. Niste uložili nikakav napor da se zainteresujete za kompaniju, i to je ogroman minus.

2. Kada ne postavljate pitanja
Kada dođe onaj dio: „Imate li vi nas nešto da pitate?“, dobro osmislite jedno ili više pitanja. Kada ne postoji ništa što vas zanima u vezi sa kompanijom, djeluje kao da tražite bilo koji posao. Pitanja koje postavljate pokazuje kako razmišljate i do čega vam je stalo. Pisali smo već o temi – koja pitanja postavljati na razgovoru za posao.

3. Kada ste suviše uporni
Istrajnost jeste osobina koja se cijeni, ali dosadna upornost može samo da odbije. Kada je u pitanju dobra kompanija, oni koji žele tu da rade često pribjegavaju raznim sredstvima – zaustavljaju ljude na pozicijama na raznim događajima, traže zaposlene na mreži LinkedIn, šalju bezbroj mejlova – i to sve izgleda dosadno i očajno, kažu menadžeri.

4. Kada ne pratite uputstva
Kada se prijavljujete za posao, negdje piše da obavezno pošaljete motivaciono pismo, preporuke ili CV na engleskom jeziku. Poštujte traženo, jer ako ne možete da pratite jednostavna uputstva, vaša aplikacija će se neće ni uzimati u obzir.

5. Kada u prijavi ili u razgovoru navodite ime kompanije pogrešno
Pravilo sa početka teksta – dobro se raspitajte o kompaniji, čitajte… Iako se o poslovnim biografijama i razgovorima za posao stalno priča, greške se stalno prave. Ne da se samo griješi u imenu kompanije, već oni koji apliciraju zaborave da promijene ime kompanije, pa ostane ona za koju su prethodno aplicirali.

6. Kada ne stavite linkove ka referencama
Kada pominjete sajtove, ili profile na društvenim mrežama, olakšajte poslodavcu da ih vidi – linkujte. Oni ne žele da troše vrijeme da sami „kopaju“ podatke na internetu.

7. Kada izmislite odgovor
Često na intervjuima dobijamo pitanja koja nismo očekivali, i potpuno smo nepripremljeni. Bolje je da malo razmislimo i usporimo, nego da potpuno „lupimo“ ili izmislimo, jer će se to najvjerovatnije vidjeti na nama, i poslodavac neće biti oduševljen.

8.Kada ste suviše opušteni
Možete sa menadžerom koji vas intervjuiše naći nešto zajedničko i zbližiti se, ali uvjek treba da budete profesionalni, čak i kad je politika kompanije „ležerna“. Neka isti slučaj bude i sa mejlovima.

Izvor: Bizlife

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *