Monopol EPCG sprečava niže cijene struje

Dodajte komentar

Pravno nerazdvajanje Elektroprivrede u dva preduzeća omogućava monopol toj kompaniji i očekujemo da se konačno to sprovede, jer je to bila obaveza iz drugog energetskog paketa, kazao je „Danu” direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.– Cijela ideja razdvajanja EPCG proizilazi iz toga da infrastruktura bude regulisana da može da je koristi svako. Ovako vlasnici infrastrukgure kažu to je moje, niko ga neće upotrebljavati i tada nema konkurencije i tržišta rekao je Kopač, koji je juče učestvovao na regionalnoj konferenciji o energetskoj efikasnosti u Podgorici.

On je istakao da je veća mogućnost da cijena struje bude niža kada postoji tržište električne enerije, odnosno kada nema monopola.

– To je poenta razdvajanja EPCG, istakao je Kopač.

Prema njegovim riječima, razdvajanjem EPCG i otvaranjem tržišta konkurencija će sigurno doći, ali da se to neće desiti preko noći.

– Prvo će konkurencija doći za preduzeća, a potom i za domaćinsgva. Razvijanje tržišta je dugotrajan proces. U Sloveniji kada je otvoreno tržište gasa prve godine se ništa nije desilo. Tek poslije prve godine su počeli da se pojavljuju prvi prodavci, ali kada je otvoreno tržište uvijek se nađe neko ko može proizvod da proda po nižoj cijeni, rekao je Kopač.

Komentarišući Predlog zakona o energetici, koji je Vlada predala u Skupštinu, kazao je da ga je Crna Gora najbolje nripremila od svih članica Energetske zajednice.

– Nemamo bitnih primjedbi, jer je sve u skladu sa direktivama i uredbama EU rekao je Kopač.

On je prokomentarisao moguće amandmane, kojima će se vratiti odredba da Skupština može smijeniti članove regulatora ukoliko se ne podrži njihov izvještaj.

Ako to bude usvojeno kao amandman, onda neće biti u skladu sa direktivom, jer regulator mora da ima nezavisnost, kazao je Koiač.

Regionalna konferencija o energetskoj sfikasnosti traje još danas. Juče je na otvaranju govorio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je kazao da nema nezavisnosti države bez energetske nezavisnosti. Parlament je u toj oblasti, kako je istakao, radio mudro.

Sačuvali smo rijeku Taru od trajne devastacije, glasanjsm dijela vlasti i opozicije na tom projektu, i pokazali da su državni interesi iznad partijskih. Sačuvali smo i Termoelektranu Pljsvlja, da ne bude prodata za desetinu svoje vrijednosti, rekao je Krivokapić.

Istakao je da je parlament ključno mjesto razvojnog dijaloga, a ne mjesto zaustavljanja razvoja u Crnoj Gori.

– Parlament je od 2006. do 31. jula ove godine odobrio sve razvojne projekte Vlade, tako da nije tačno da zaustavlja razvoj države. Napravili smo studiju slučaja koja će to pokazati. Ukoliko ih je zaustavio, onda je spriječio štetu po Crnu Goru od gradnje apartmana u Miločerskom parku ili davanja Mamule pod zakup za 4.000 eura godišnje rekao je Krivokaiić.

Ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker je kazala da je energetika najznačajnija tema za jugoistočnu Evropu i da skupštine igraju najznačajniju ulogu u dijalogu o energetici. Predstavnik njemačkog GIZ-a Johanes Ele je kazao da su u toj državi uvjereni da energetska efikasnost i savremeni energetski sistemi nijesu skupi, luksuzni proizvodi koje samo bogate države mogu implementirati, dok je potpredsjednik Privredne komore Stanko Zloković kazao da je efikaena potrošnja energije i proaktivno upravljanje imperativ ne samo za Crnu Goru, nego i za države EU.

Odlazak A2A bio bi dokaz lošeg ambijenta

Krivokapić je prokomentarisao i pregovore Vlade sa A2A o nastavku saradnje u EPCG i istakao da bi se radovao da zapadni investitor ostane.

– Odlazak italijanskog partnera bio bi dokaz da se u Crnoj Gori ne stvara ambijent za dolazak pravih investitora. Ako nas napuštaju Italijani, onda je to i politička i ekonomska odluka i dokaz da ne dolaze sumnjivi investitori, koji ne izbacuju rezultate, a dobijaju ogromne privilegije – rekao je Krivokapić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *