“Zakon o strancima loš signal stranim investitorima”

Dodajte komentar

Predstavnici Unije poslodavaca UPCG, Montenegro biznis alijanse MBA, Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori SSICG i Američke privredne komore AmCham potpisali su danas u Podgorici Pozicioni dokument o Zakonu o strancima.

U zajedničkom saopštenju četiri vodeća poslovna udruženja u Crnoj Gori navodi se da je Pozicioni dokument rezultat njihovog zajedničkog rada.

“Zakon o strancima , koji je u primjeni od 1. aprila, uveo je dodatna i nepotrebna opterećenja za poslovanje i šalje nepovoljan signal stranim investitorima koji već posluju u Crnoj Gori i onima koji još analiziraju uslove tržišta”, navodi se u saopštenju.

Pozicioni dokument je, kako su objasnili, u tom smislu dao prijedloge za izmjenu najproblematičnijih članova Zakona o strancima, na osnovu svakodnevnih iskustava kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

“To su član 64, koji se odnosi na ograničenje izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad, i sa tim u vezi član 65 i 66, sa posebnim akcentom na nelogičnosti u pogledu zapošljavanja izvršnog direktora ili zastupnika preduzeća”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici poslovnih udruženja su naveli i član 67, koji se odnosi na rok na koji se izdaje dozvola za privremeni boravak i rad i član 73, stav 2, koji se odnosi na podjelu kvota po djelatnostima i zanimanjima.

Predložena rješenja, kako sa naveli, odražavaju zajednička nastojanja poslodavaca da doprinesu unaprijeđenju poslovne klime u Crnoj Gori.

“Poslovna udruženja očekuju da će nadležne institucije njihove prijedloge ozbiljno razmotriti i ugraditi ih u buduće izmjene Zakona o strancima”, navodi se u saopštenju.

Iz poslovnih udruženja su ocijenili da je radno zakonodavstvo već prepoznato kao nedovoljno liberalizovano i da uvođenje dodatnih opterećenja ne doprinosi promociji stranih investicija.

Predstavnici četiri poslovna udruženja su saopštili da podržavaju namjeru stimulisanja zapošljavanja domaće radne snage, ali i poručili da taj proces treba regulisati na način koji omogućava nesmetano poslovanje kompanija u Crnoj Gori.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *