Zagrepčanin berzanski vizionar

Dodajte komentar

Opisujući nedavna zbivanja na američkoj i svjetskim berzama agencija Bloomberg u prvi je plan stavila Zagrepčanina Marka Kolanovića, šefa jednog od odsjeka investicione banke JP Morgan.

“Ko je taj momak? Je li on novi Gandalf?”, navodi Bloomberg. Kolanović je prije nekoliko godina izabran za najboljeg berzanskoganalitičara u SAD-u, a ovih dana kuju ga u zvijezde i propitkuju njegove nadljudske sposobnosti pošto je nekoliko puta predvidio što će se kratkoročno događati s dioničkim tržištima. Od 24. avgusta izdvojio se od ostalih analitičara po tome što je u vrijeme kad su svi najavljivali rast dionica upozoravao na suprotne trendove i obrnuto, što se na kraju i dogodilo.

Prvi njegov veliki pogodak bio je 27. avgusta, kad je rekao da su tržišta još osjetljiva i najavio nove gubitke, i to nakon što je rasla dva dana zaredom oko 6 posto. Pokazalo se da je bio u pravu… Da je samo jednom pogodio u kojem smjeru će ići trgovina, za Kolanovića bi se, navodi agencija, moglo reći da mu se posrećilo, no kako su se njegova predviđanja pokazala tačnima više puta, Bloomberg ističe da iza njih ne stoji ni sreća ni vidovitost nego ozbiljan rad koji se temelji na praćenju trendova (CTAs) i strategiji upravljanja volatilnostima.

Kolanović je diplomirao fiziku na zagrebačkom PMF-u, potkraj 90-ih otišao je u SAD, gdje je  obranio doktorat iz fizike, ali životni ga je put odveo u finansije.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *