Tesla Motors otvorio prvu fabriku u Evropi

Dodajte komentar

Osnivač Tesla Motorsa, Elon Musk, otvorio je vrata prve evropske tvornice u Tilburgu, Holandija. Novo postrojenje veličine 77,648 kvadratnih metara smješteno je na jugu zemlje u blizini granice s Belgijom, a služitće za dovršetak izrade Modela S namijenjenog tržištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku EU.

Fabrika je prva u Evropi koja uključuje zatvorenu stazu za ispitivanja dugačku 750 metara. Na njoj će se simulirati različiti uslovi na cesti i provjeravati sistem autonomne vožnje prije nego se automobili isporuče vlasnicima.

U Tilburgu se neće obavljati čitav proizvodni proces, ali će radnici instalirati baterije, dijelove pogona i stražnju osovinu koje će se dopremati iz sjedišta Tesle u Fremontu, Kalifornija. Na lokaciji će se instalirati i prva verzija firmwarea, temeljnog softvera za kontrolu hardvera i sprovoditi rigorozni testovi kvaliteta. Očekuje se da će nova fabrika značajno smanjiti liste čekanja za isporuku automobila i da će nedjeljno sklopiti do 450 vozila.

Početna cijena za sve verzije Modela S na evropskom tržištu je oko 67 hilajda eura, a nadogradnje koje omogućuju postizanje brzine od 100 km/h za 2.8 sekundi ili proširuju doseg po punjenju mogu konačni iznos daduvati do 152 hiljade eura. U fabrikama će se sklapati i dolazeći Model X SUV, a prve pošiljke dijelova već pristižu u Tilburg.

Izvor: Autoexpress/Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *