Sprema se veliki pad na Wall Street-u

Dodajte komentar

Zbog srozavanja cijena nafte, skoka dolara i slabljenja svjetske tražnje, u trećem kvartalu ove godine, prvi put od 2009, mogli bi pasti profiti kompanija u SAD.

U najnovijoj anketi Rojtersa, finansijski stručnjaci očekuju pad profita kompanija iz sistema S&P 500 indeksa u trećem kvartalu za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi magazin Fortune.

Zbog usporavanja rasta kineske privrede, niskih cijena nafte i sirovina, kao i visokog kursa dolara, smanjuju se i očekivanja za naredni kvartal.

Pojedini analitičari zato upozoravaju na opasnost od “recesije zarada”, analogno privrednoj recesiji, odnosno padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

Na Wall Street-u je S&P 500 indeks u minusu oko 9,0 odsto u odnosu na rekordni nivo od 21. maja, jer su usporavanje kineske ekonomije i globalne tražnje, kao i nesigurnost po pitanju kamata u SAD-u, izazvali oštar pad cijena akcija posljednjih mjeseci.

Tržište je pod pritiskom i zbog smanjenih procjena poslovnih rezultata kompanija. Odnos između negativnih i pozitivnih najava kompanija iz S&P 500 indeksa za tekući kvartal iznosi 3,2 prema 1,0.

Kako navodi magazin, zbog toga su analitičari posljednjih mjeseci oštro smanjili procjene zarada u trećem kvartalu u odnosu na procjene u anketi Rojtersa od 1. jula, kada su očekivali pad profita za 0,4 odsto na godišnjem nivou.

S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru, za 64,7 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Zbog slabosti kineske privrede, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i njihove cijene. Zbog toga se u rudarskom sektoru očekuje pad dobiti tih kompanija za 13,8 odsto, dok bi industrijski sektor mogao zabilježiti pad profita za 3,6 odsto u odnosu na isti kvartal 2014.

Kada se iz procjena isključe američki energetski giganti, zarade kompanija iz sistema S&P 500 indeksa u trećem kvartalu mogle bi da skoče 3,7 odsto, pokazuje anketa Rojtersa.

Na poslovanje američkih firmi snažno će uticati i kurs dolara, s obzirom na to da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovinu svoje prodaje ostvaruju u inostranstvu.

Uspon dolara posljedica je očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) do kraja godine povećati kamatne stope, dok će, s druge strane, japanske i evropske monetarne vlasti još duže vrijeme voditi izuzetno labavu politiku, navodi magazin.

Izvor: B92, Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *