Societe Generale gasi petinu poslovnica u Francuskoj

Dodajte komentar

Druga po veličini francuska banka Societe Generale razmatra ukidanje petine poslovnica u matičnoj državi do 2020., pišu svjetski mediji.

Societe generale bi sa dionicama izlistanim na berzi mogla bi zatvoriti 400 od ukupno 2.221 poslovnice koliko ima u Francuskoj pišu mediji napominjući da odgovarajuća odluka još nije donesena. Iz banke su za Reuters kazali da ove godine namjeravaju da ugase oko 40 poslovnica ali nisu mogli da potvrditi spekulacije da se radi o 400 poslovnica u naednih pet godina.

“Već smo počeli progresivno optimizirati našu mrežu poslovnica zatvaranjem nekoliko desetaka njih godišnje (oko 40 planiranih u 2015.)”, stoji u priopćenju Societe Generalea, dostavljenom Reutersu elektronskom poštom.

Iz banke su kazali da će detaljni plan za novi model 2020., uključujući informacije o poslovnicama, predstaviti do kraja tekuće godine, prenosi Financial Times.

Prošle nedjelje je iz banke saopšteno kako namjeravaju da otpuste 420 zaposlenih u Francuskoj u sklopu nastojanja da od 2015. do 2017. uštede 850 miliona eura.

Banke širom Evrope analiziraju broj zaposlenih u kontekstu smanjenja troškova u uslovima smanjene zarade.

Iz Societe Generale banke navode da su prošle godine u Francuskoj imali 51.794 zaposlenih.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *