Pejović ne da pare za Bokisite dok ne dobije sve dozvole

Dodajte komentar

Iako je stečajni upravnik Rudnika Boksita Mladen Marković prilikom otvaranja ponude Uniproma za imovinu nikšićkog preduzeća kazao da neće biti problema prilikom potpisivanja ugovora sa Veselinom Pejovićem i da ne očekuje uslovljavanje ponude kao u slučaju Kombinata aluminijuma, prema pouzdanim informacijama dnevnog lista Dan, problemi su se ipak pojavili.Prema nezvaničnim saznanjima Dan-a, Pejović je od Markovića tražio da mu da sve građevinske i upotrebne dozvole za objekte Boksita jer neće uplatiti pare niti potpisati ugovore dok svi papiri za imovinu ne budu čisti. „Dan” je tragom ove informacije pokušao da stupi u kontakt sa Markovićem, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke. Iz Uniproma nam je nezvanično rečeno da će se Pejović narednih dana oglasiti i povodom Boksita i povodom KAP-a.

Otvaranje ponuda za Boskite je bilo 8. oktobra i tada je Marković kazao da će kompletan posao u vezi sa prodajom Boksita biti gotov u roku od 30 dana.

Zbog problema sa prodajom Boksita, za koje je Pejovićeva firma Uniprom metali ponudila 5,4 miliona eura, ispašta 50 radnika koji su se prijavili za odlazak u penziju po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je važio do 31. jula. Dok je zakon bio na snazi, oni su prijavili za odlazak u penziju, ali im nije bio povezan staž. Država je prije nekoliko mjeseci obećala da će radnicima povezati staž, što je prema našim informacijama i urađeno, ali je problem u tome što im staž nije povezivan od novembra 2013. godine, kada je uveden stečaj, Od tada, pa do sada radni staž treba da izmiri stečajni upravnik, a to ne može uraditi dok Pejović ne uplati novac za imovinu.

Da se uplata novca i kupovina Boksita može odužiti, pokazuje i primjer kupovine KAP-a. On je doduše tada svoju ponudu odmah uslovio. Njegova ponuda je prihvaćena u februaru 2014. godine, kupoprodajni ugovor je potpisao u junu, a novac, prema poslednjim informacijama, još nije uplatio. Nakon dva aneksa ugovora uplaćeno je 14 miliona, a ostalih 14 miliona, za koje je Pejović tvrdio da su uplaćeni, prema podacima samostalnog poslanika Mladena Bojanića nalaze se na prelaznom računu Zapad banke. KAP-u taj novac, kako tvrdi Bojanić, nije isplaćen, niti stečajna uprava može da ga koristi.

Za odlazak u penziju prijavilo se oko 100 radnika iz Boksita, a 50 ih je otišlo u penziju jsr su ispunjavali uslove i naknadno će im biti uplaćeni doprinosi i dobiće uvećanje penzija. Međutim, polovina od tih radnika su u problemu jer im baš te dvije godine staža fale za odlazak u penziju.

Pejović je prošle sedmice rekao radnicima da neće zaposliti nijednog od njih, jer nema obavezu zbog toga što je kupio imovinu. Obavezu nema ni budući koncesionar poljski Oniko, koji je njavio da će zaposliti 30 radnika, ali među tih 30 ne moraju biti zaposleni u Boksitima.

Poljacima šalju ugovor

Uslovi za potpisivanje ugovora o koncesiji na eksploataciju crvenih boskita sa poljskim Onikom istekli su se juče, nakon što je proteklo osam dana od dana objavljivanja odluke u Službenom listu. Dan je povodom toga kontaktirao sa nadležnima iz Ministarstva ekonomije, na čijem je čelu Vladimir Kavarić, koji je zadužen za potpisivanje ugovora.

– Procedura u vezi sa potpisivanjem ugovora o koncesiji je u toku. Ministarstvo će Oniku poslati ugovor, na koji će oni odgovoriti i kasnije će se svi detalji ugovora precizirati. Kada se sve to uradi, steći će se uslovi za potpsivanje ugovora, saopštili su „Danu” iz Ministarstva ekonomije.

Možda produže ugovor do novembra

Radnici su prošle sedmice zahtijevali od Privrednog suda da im produži ugovore o radu do Nove godine, do kada očekuju da bi se mogle iskristalisati stvari sa Pejovićem. Iz suda im je rečeno da bi im rado izašli u suret, ali da nemaju para za plate. Prema informacijama „Dana”, možda će se na kraju naći rješenje da se radncima produže ugovori do novembra.

Ugovori za 190 boksitaša ističu 30. septembra.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *