Grčka ukida poreske olakšice za šest ostrva

Dodajte komentar
Ostrvo Santorini

Vlada Grčke je objavila odluku da će popularne turističke destinacije Mikonos, Santorini i Rodos biti među prvim ostrvima koji će izgubiti povlaštene poreske stope u sklopu novog plana ekonomskog oporavka zemlje, prenosi portal EurActiv.

– Od 1. oktobra, stope poreza na promet će se ujednačiti s onima u ostatku zemlje i primjenjivaće se na Rodosu, Santoriniju, Mikonosu, Naksosu, Parosu i Skiatosu – objavilo je Ministarstvo finansija Grčke.

Grčka ostrva, mnogi od njih bez aerodroma i sa slabim pomorskim vezama s kopnom, u zimskom periodu do sada su uživali poreske olakšice na porez na promet u iznosu od 30 procenata.

Grčka, opterećena velikim dugom, prisiljena  da ukine porekse privilegije ostrvima u sklopu teških reformi koje su zahtijevali međunarodni povjerioci u zamjenu za 86 milijardi eura paketa pomoći EU.

Porezi na široki spektar proizvoda i usluga već su porasli s 13 na 23 posto širom zemlje još u julu 2015.

Naredna grupa ostrva koji će izgubiti olakšice biće objavljena 1. juna 2016. i 1. januara 2017. godine, saopštilo je ovo ministarstvo.

– Čak i Mikonos, koji se smatra jednom od najbogatijih lokalnih zajednica u zemlji, zbog svoje bogate klijentele, ulazi u probleme onog trena kada jahte isplove – rekao je gradonačelnik Mikonosa u ponedjeljak.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *