Erste bank Srbija prodala dio otpisanih potraživanja češkom APS-u

Dodajte komentar

Srpska podružnica Erste banke prodala je dio svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu. Prodata su potraživanja prema 85 kompanija ukupne vrijednosti 23,5 miliona eura.Prodati nenaplativi krediti plasirani su u posljednjih 30 godina, a dobar dio Erste banka je naslijedila iz portfolija Novosadske banke. Kompanije iz ovog paketa su uglavnom likvidirane, u stečaju ili u postupku likvidacije, a jedna petina su aktivna trgovačka društva koja su pod drugim blokadama. Kompanije pripadaju sektorima maloprodaje, transporta, građevinarstva, poljoprivrede i nekretnina, piše portal eKapija.com.

Erste banka je sva prodata potraživanja otpisala 2014. pa njihova prodaja APS fondu predstavlja izvanredni prihod za banku.

Erste banka je ovim postala jedna od prvih banaka na tržištu Srbije koja je svoja nenaplativa potraživanja prodala stranom fondu u skladu sa zapadnoevropskom praksom. Do kraja godine planira se prodaja još jednog paketa nenaplativih kredita.

Portfolio Erste banke je drugi korporativni portfolio APS-a u Srbiji. Transakcija je dio strategije o izgradnji većeg portfolija u Srbiji i regiji Zapadnog Balkana. Akviziciju je finansirao APS, a servisiraće je APS Srbija. APS je preuzeo i servisira korporativni portfolio banaka i kompanija u Crnoj Gori, kao i korporativne i maloprodajne portfolije vrijednosti oko 2 milijarde eura na drugim tržištima jugoistočne Evrope.

APS upravlja investicijama i imovinom s fokusom na akvizicije i servisiranje portfolija nenaplativih i naplativih zajmova u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Fond upravlja sa 68 portfolija nominalne vrijednosti oko 3 milijarde eura, savjetuje nekoliko institucionalnih investicionih fondova i upravlja računima. Sjedište mu je u Pragu, u Češkoj, s nacionalnim ograncima u sedam država u regionu centralne i istočne Evrope. Zapošljava više od 350 ljudi.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *