Crnogorske preduzetnice na konferenciji „Preduzetnice za novo doba“

Dodajte komentar

Povezivanje i umrežavanje preduzetnica regiona od ključnog je značaja za afirmaciju ženskog peduzetništva i veći broj žena u bizisu, čemu teže sve države regiona, kazala je predsjednica crnogorskog Udruženja preduzetnica Edita Dautović, gostujući na međunarodnoj konferenciji “Preduzetnice za novo doba – Nove mogućnosti za oživljavanje privrede u regionu”, koja je prethodnog vikenda održana u Beogradu.Delegacija iz Crne Gore od pet preduzetnica zajedno sa Dautović imala je priliku da se sretne sa preduzetnicama regiona na B2B sastancima, kao i neformalnom razgovoru i dijelu konferencije i razmjene iskustva i ostvare eventualno poslovnu saradnju.

„To dokazuje da je i konferecija ovog tipa 2013. godine povezala osam preduzeća koja su ostvarila poslovnu saradnju što je mapirano (EEN) Srbije, jedno od poslovnih uspjeha je i Udruženje preduzetnica Crne Gore. U Srbiji, kako naglašeno na konferenciji u Privrednoj komori Srbije, manje od 40 odsto zaposlenih su žene, 26 odsto aktivnih privrednih društava ili radnji vode žene, a tek 15 odsto žena vodi samostalni posao, dok su zarade žena za 16 odsto manje nego muškaraca“, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na međunarodnoj konferenciji.

Iz Udruženja navode da je situacija u Crnoj Gori slična, a statistički podaci još lošiji.

Dautović je na panel diskusiji na temu “Inicijative zagovaranja u regionu, rezultati i mogućnosti umreženog nastupa”, potencirala značaj povezivanja žena preduzetničkog duha.

„Razmjena iskustava, stvaranje novih poslovnih prilika, pomoć i podrška, od velikog su značaja za žene u biznisu. Žensko preduzetništvo je još u povoju u Crnoj Gori, ali ono neminovno ide uzlaznom putanjom. Tome doprinose i ovakve konferencije na kojima je prisutno Udruženje preduzetica Crne Gore“, istakla je Dautović.

Ono čemu treba da težimo jeste zajednička baza podataka na nivou Jugoistočne Evrope, predložila je Dautović, što je prihvaćeno u zaključcima konferencije „Preduzetnice za novo doba“.

Preduzetnica Sanja Stupar Mrdak govorila je na panelu, “Pristup izvorima finansiranja kao preduslov održivosti ženskih biznisa”. Upoznala je preduzetnice regiona koje fondove mogu da koriste za realni sektor. Takođe učestvovale su preduzetnice Milanka Jovanović – Habitat,Milijana Vukmirović – 8 Red D, Rada Ražnatović – Frutiera, Rajka Rolović – Ronix kao i predstavnica Direkcije za razvoj malih i srdnjih preduzeća Ana Šebek koja je ujedno kordinatorka za projekat Motorna snaga za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Evropi.

Organizator skupa je Udruženje poslovnih žena Srbije  a suorganizatori skupa, na kojem su učestvovale predstavnice ogranizacija za žensko preduzetništvo iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije su Evropska mreža preduzetništva Srbije (EEN), Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope i Regionalni savjet za saradnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *