Analitičari: Sprema se novi skok dolara

Dodajte komentar

Nakon naglih pomaka krajem avgusta, na finansijskim trržištima je u septembru došlo do smirivanja. Vrijednost gotovo svih valuta, najtrgovanijih dioničkih indeksa te zlata i nafte trenutno se nalazi na približno istom nivou kao na početku mjeseca.

Vjerovatno glavni uzrok smirivanja tržišta je još jednao odlaganje podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke, čija je čelnica kao razlog za takvu odluku navela usporavanje globalne ekonomije rasta te nedostatak inflacije u SAD-u koju centralna banka već godinama bezuspješno pokušava da povisi.

No bez obzira na mirno tržište, špekulanti na finansijskim tržištima kontinuirano trguju finansijskim instrumetima i pripremaju se za očekivane pomake u budućnosti.

U javno dostupnim podacima sa robne berze u Chicagu (CME) vidi se da većina velikih špekulanata trenutno ima kupovne ugovore na temelju kojih će profitirati ukoliko američki dolar ojača što znači da većina profesionalnih investitora očekuje jačanje američke valute.

Najsnažnije jačanje američke valute očekuje se u odnosu na euro što po posljednjim podacima očekuje čak 68% špekulanata i u odnosu na australijski dolar što očekuje 70% špekulanata.

Prema podacima s berze u Chicagu može se vidjeti da 67% investitora očekuje jačanje dolara u odnosu na euro dok jačanje američkog u odnosu na australijski dolar očekuje 60% investitora.

Takođe, velika većina investitora (čak 74%) očekuje slabljenje švajcarskog franka u odnosu i na euro i na američki dolar.

Analitičari Admiral Marketsa se slažu sa očekivanjem da bi dolar trebalo da ojača u odnosu na euro jer američka centralna banka neće još dugo moći da odlaže podizanje kamatnih stopa a nedavno se počelo špekulisati o tome da će Evropska centralna banka povećati iznos koji ubrizgava u finansijski sistem što bi sigurno dovelo do novog vala slabljenja eura.

Takođe smatraju da bi franak trebalo dodatno da oslabi jer je još uvijek precijenjen, a kada je u pitanju australijski dolar, smatraju da ponestaje prostora za slabljenje budući da je australijska valuta zadnjih godina oslabila skoro 40% te bi se trend kretanja kursa mogao uskoro okrenuti.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *