Svjetska banka: Najveći rast u Crnoj Gori i Makedoniji

Dodajte komentar

Ekonomije zemalja jugoistočne Evrope se oporavlja, najbrži rast ove godine očekuje se u Crnoj Gori i Makedoniji, dok će najsporiji biti u Srbiji i Bosni i Hercegovini, rečeno je na prezentaciji devetog redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.“Ekonomija ove regije se oporavlja. Javne investicije su ključni pokretač tog rasta. Svaka od šest zemalja regiona se 2015. godine oporavlja u određenom smislu. Rast regiona je u prosjeku 1,8 odsto. Najveći rast je u Crnoj Gori i Makedoniji, 3,4 odsto, odnosno 3,2 odsto”, istakla je u Sarajevu, koautorka izvještaja Svjetske Banke na jugoistočnu Evropu Galina Vinćelete.

Nakon ove dvije zemlje, slijede Kosovo sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3 odsto, Albanija sa 2,7 odsto, BiH 1,9 i Srbija sa rastom od 0,5 odsto, prenosi Agencija Anadolija.
Ona je izjavila da svaka od šest zemalja regiona jugoistočne Evrope bilježi određeni napredak ove godine.
“Kada je region zapadnog Balkana u pitanju, primjetan je oporavak i u pogledu rasta zaposlenosti. Ipak, nezaposlenost je još uvijek vrlo visoka”, kazala je Vinćelete.

Direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldštajn je izjavila da je povećanje privatnih investicija značajno uticalo  na veći ekonomski rast cijelog regiona.

“Ove godine bilježimo rast zemalja regiona i to je vrlo važno. Značajno je da je taj rast rezultat snažnijih privatnih investicija. Takođe je primjetna i povećana stopa zaposlenosti što nije bio slučaj od 2008. godine. Niže cijene nafte u svijetu su uticale na veći ekonomski rast i u regionu. Ipak, treba paziti na političke krize koje mogu predstavljati rizik za rast. Ekonomski rast zemalja regiona najviše zavisi od reformi. Posebno treba popraviti kvalitet javnih troškova. Kada govorimo o reformama, privatni sektor je potrebno učiniti još dinamičnijim. Potrebno se fokusirati na sveukupnu klimu u privatnom sektoru”, rekla je Goldštajn.

Ekonomistkinja Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak je napomenula da BiH ove godine bilježi snažniji rast nego 2014. godine.

Izvor: RTCG

Foto: AA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *