Šta bi trebalo da pitate potencijalnog poslodavca na razgovoru za posao

Sjedite u “vrućoj stolici”, vaš razgovor za posao je uspješno priveden kraju nakon što ste pozitivno odgovorili na pitanja potencijalnog novog poslodavca, ali to nije kraj, jer sada je red na vas.

Uspješno ste objasnili zašto biste baš vi bili dobro rješenje za tu kompaniju, ali sa druge strane uslijedi još jedno, posljednje pitanje: “Da li vi želite nas nešto da pitate?”.Ukoliko na ovo pitanje odgovorite sa “ne, ne mogu da se sjetim nijednog pitanja koje bih vam postavio”, svi dosadašnji napori mogli bi da “padnu u vodu”.

A, da biste to izbjegli, Bussines Insider daje nekoliko rješenja za ovu situaciju.

1. Šta najviše volite u vezi ove kompanije? – Odgovor će vam predočiti ono šta se u kompaniji u kojoj aplicirate najviše vrjednuje i uvjerićete se da li dijelite iste vrijednosti.

2. Kako se stvorila pozicija za koju apliciram? – Odgovor će da li je ta pozicija “ćorsokak”, odnosno otvara li mogućnost napredovanja.

3. Možete li mi dati primjere kako bih sarađivao sa nadređenima? – Odgovor će ukazati na to kako se zaposleni “koriste” i da li ćete moći da prikažete svoje mogućnosti.

4. Koji su prioriteti na ovoj poziciji? – Možete saznati na šta bi trebalo da se fokusirate, ukoliko dobijete posao.

5. Koji si glavni izazovi na ovoj poziciji? – Saznaćete sa čime sve možete da se suočite, ali budite sumnjivi i oprezni ukoliko u odgovoru ne iznesu bar jedan izazov.

6. Šta su prethodni zaposleni radili da bi uspjeli na ovoj poziciji? – Odgovor upućuje na način kojim kompanija mjeri uspjeh.

7. Da li vam je bilo šta upitno oko mojih kvalifikacija? – Pitanje koje pokazuje da ste dovoljno sigurni u sebe da možete da govorite i o svojim slabostima.

Izvor: Bizlife

Check Also

Bitcoin preko 40.000 dolara

Nakon prekjučerašnjeg blagog pada vrijednosti, tržište kriptovaluta je jutros u zelenom i bilježi blagi rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *