Španija: Zaplijenjena imovina bivšeg direktora MMF

Dodajte komentar

Španski sud naložio je zapljenu imovine bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodriga Rate, te i njegove penzije od MMF, u okviru istrage utaje poreza, saopštili su danas izvori bliski španskom pravosuđu.

Sud u Madridu naložio je zapljenu imovine Rodriga Rate u iznosu od 18 miliona eura, jer nije platio kauciju koju je sud odredio ranije.

Španska služba za borbu protiv utaje poreza, organ nezavisan od poreskih organa, podnio je tužbu protiv Rate koji je bio ministar privrede od 1996. do 2004. godine, što je dovelo da njegovog privođenja 17. aprila i pretresa njegove kuće i kancelarije.

Bivši generalni direktor MMF-a (2004-2007) osumnjičen je da nije poreskoj službi prijavio cijelu svoju imovinu, ali je osumnjičen i u drugim aferama.

Rato, bivša zvijezda vladajuće Narodne stranke premijera Mariana Rahoja, postao je jedan od simbola korupcije španskog establišmenta.

Rato je umiješan u aferu poslovanja vodeće španske banke Bankija čiji je bankrot 2012. godine primorao Španiju da zatraži finansijsku pomoć do 41 miliona eura za bankarski sektor.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *