Royal Dutch Shell “bacio” milijarde na Aljasci

Dodajte komentar

Kompanija Royal Dutch Shell je odustala od ekspoatacije nafte i gasa u priobalju Aljaske, jer su rezultati probnih bušotina u koje su uložene milijarde dolara razočaravajući. Kompanija je saopštila da na Aljasci nisu nađene količine nafte i gasa dovoljne za eksploataciju, prenio je BBC.

Royal Dutch Shell je uložio sedam milijardi dolara u istraživanja na Aljasci, uključujući 2,1 milijardu u 2008. godini za bušotine kod sjeverozapadne obale u Čukotskom moru, gdje su razočaravajući rezultati bušotine duboke oko 2.070 metara.

“Shell nastavlja da traži značajne mogućnosti ekspoatacije u tom području koje će vjerovatno na kraju biti od strateškog značaja za Aljasku i SAD”, izjavio je direktor filijale kompanije za SAD Marvin Odum.

Organizacije za zaštitu životne sredine protive se industrijskoj aktivnosti na Arktiku jer bi to ugrozilo polarne medvede i druge životinje. Demonstranti u kajacima pokušali su tokom ljeta da zaustave aktivnosti Shella.

Royal Dutch Shell je završio pripremu za eksploatciju nafte i gasa kod Aljaske, iako je planirao da priprema traje još bar godinu dana.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *