Pejovićev novac još nije u KAP-u

Kombinatu aluminijuma u stečaju još nije isplaćena treća rata u iznosu od 13,98 miliona eura, niti stečajna uprava može koristiti taj novac koji se u Zapad banci još nalazi samo na escrow ili tzv. prelaznom računu. Ista banka je odobrila kredit Unipromu, a taj novac je samo ostao kod iste banke na računu u korist prodavca, izjavio je “Vijestima” nezavisni poslanik Mladen Bojanića, uz napomenu da država do sada nije naplatila ni cent od svog potraživanja od 180 miliona eura.Bojanića su nakon više zahtjeva i posljednje urgencije upućenih Privrednom sudu, početkom septembra, o tome obavijestili predsjednik suda Blažo Jovanić i stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić.

“Otvaranje escrow računa prati postojanje ugovora između Uniproma, KAP-a i Zapad banke, prema kojem moraju da se ispune određeni uslovi da bi kupac potpisao odobrenje da bi KAP mogao da koristi ta sredstva. Novac u banku niti je ulazio, niti može izaći, sve dok Uniprom za to ne da saglasnost. Zapad banka je, u stvari, samo unutar nje prebacila navedeni novac sa jednog na drugi račun. Taj novac se i dalje ne može koristiti, a kad će ne znamo”, istakao je Bojanić.

Poslije dva aneksa ugovora o kupoprodaji imovine KAP-a za 28 miliona eura, posljednju treću ratu u iznosu od 13,98 miliona eura gazda Uniproma Veselin Pejović trebalo je da uplati najkasnije do 10. septembra. Pejović je na konferenciji za novinare koju je upriličio tim povodom pokazao novinarima uplatnicu kao dokaz da je uplatio preostalih 13,98 miliona eura za imovinu KAP-a. On je objasnio tada da je preostali dio kupoprodajne cijene isplatio Uniprom iz svojih sredstava.

“Vijesti” su nakon toga objavile da je Uniprom platio posljednju ratu 7. avgusta ove godine tako što je tri dana ranije, uz dozvolu stečajne uprave, svu imovinu KAP-a zemljište, objekte, mašine, opremu, vozila i inventar založio kod Zapad banke za kredit od 15,43 miliona dolara.

Bojanić smatra da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i konačna primopredaja, odnosno, sudski sporovi vjerovatno i dalje glavni uslovi Uniproma da skoro polovinu kupoprodajne cijene za imovinu KAP-a, učini dostupnom stečajnoj upravi.

“Građanima, odnosno, poreskim obveznicima ostaje da čekaju kad će se ispuniti uslovi da se te pare transferišu na osnovni račun KAP. Imovina KAP-a još nije plaćena. Novac za treću ratu se nalazi na računu Zapad banke i čeka da budu ispunjeni određeni uslovi”, dodao je Bojanić.

On je naglasio da se “ključ koji će u potpunosti da rasvijetli ovu situaciju nalazi u trojnom ugovoru o otvaranju prelaznog računa” Uniproma, KAP-a i Zapad banke.

“Ostaje opet da čekamo rješenje sudskih sporava. Opet smo u milosti i nemilosti kupca, koji treba da da saglasnost da se novac prebaci na pravi račun, nakon čega bi povjeriocima, a među njima i država mogli da namire makar dio potraživanja. Možda se čeka pozivnica za učlanjenje u NATO, pa da nam NATO pomogne da transferišimo taj novac na pravi račun KAP-a”, zaključio je Bojanić.

Vijesti

Check Also

Najavljeno formiranje nove banke u vlasništvu Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi trebalo da bude formirana banka koja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.