Afera Volkswagen je samo početak skandala

Dodajte komentar

Evropska federacija za transport navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u prosjeku oko 40 odsto više ugljen-dioksida nego što testovi pokazuju.

To tijelo je navelo u izvještaju da je najnovija situacija sa Folksvagenom samo dio skandala širih razmjera, prenosi Rojters.U izvještaju se navodi i da nije dokazano da su drugi proizvođači automobila koristili uređaje slične Folksvagenovim za manipulaciju emisijama štetnih gasova, ali da između laboratorijskih testiranja i same vožnje postoji velika razlika u emisiji ugljen-dioksida i azot-oksida, i to u tolikom obimu da je potrebno pokretanje dodatne istrage kako bi se utvrdilo šta proizvodjači rade da bi maskirali CO2.

Analizom je utvrđeno da pojedini modeli Mercedesa, BMW-a i Pežoa, koriste oko 50 odsto više goriva nego što proizvođači tvrde. Potrošnja goriva je povezana sa emisijom ugljen-dioksida, pa veća potrošnja goriva znači veću emisiju štetnih gasova.

VW je prošle nedjelje saopštio da je njegovih oko 11 miliona automobila širom svijeta pogođeno skandalom oko lažiranja podataka o emisiji izduvnih gasova.

Folksvagen je danas suspendovo direktore svojih ključnih brendova “audija” i “poršea” zadužene za sektor istraživanja i razvoja, saopštili su neimenovani izvori upoznati sa situacijom.

Nadzorni odbor VW-a je prošlog petka odlučio da suspenduje pojedine zaposlene (ne navodeći njihova imena) dok ne budu razjašnjeni detalji oko VW-ovog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova, prenosi Rojters.

Akcije VW-a su, kako izvještava AFP, jutros nastavile da padaju na Frankfurtskoj berzi, potonuvši 6,6 odsto na 100,20 eura.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *