Kinezima se vraća 181 euro po toni goriva

Dodajte komentar

U četvrtak usvojenim izmjenama i dopunama Predloga Zakona o akcizama nije predviđeno povećanje akciznih stopa, a Kinezima će se vraćati 181 euro po toni goriva koje se koristi za gradnju auto-puta.

Iz Ministarstva finansija Pobjedi su saopštili da su novim Predlogom, zadržana rješenja u vezi ostvarivanja prava na povraćaj dijela plaćene akcize za potrebe auto-puta.– Kinezi za potrebe auto-puta plaćaju gorivo prilikom nabavke, ili prilikom uvoza sa akcizom od 350 eura po toni, nakon čega im se vrši povraćaj od 181 euro po toni – objasnili su iz Ministarstva.

Pravo na povraćaj dijela plaćene akcize, kažu u Ministarstvu, može da ostvari kupac gasnih ulja koja se koriste u industrijske i komercijalne svrhe (propisane zakonom), za potrebe grijanja kao i za ona mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije i mehanizacije za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima.

– Detaljan način i postupak ostvarivanja navedenog prava regulisan je podzakonskim propisima ističu u Ministarstvu.

Osnovne izmjene zakonskog teksta odnosile su se na usaglašavanje važećeg zakona sa Direktivom EU u dijelu oporezivanja energenata, kao i poboljšanja postojećih rešenja u cilju jačanja fiskalne discipline i stvaranja uslova za bolju naplatu akcize.

– Takođe, predloženim izmjenama, od 1. jula 2017. godine, planirano je uvođenje obaveze obilježavanja (markiranja) svih naftnih derivata koji se nalaze na tržištu, čime bi se obezbijedilo eliminisanje sivog tržišta, jačanje povjerenja potrošača u legalno porijeklo goriva, kao i efikasnije kontrole kvaliteta goriva – objasnili su iz Ministarstva.

Izmjenama se predlaže i unapređenje akcizne politike u dijelu ostvarivanja prava na povraćaj akcize za kupce mineralnih ulja koja se koriste za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije i za upotrebu mehanizacije koja služi za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima.

– Oni bi od 1. juna 2016. godine ovo pravo mogli da ostvaruju na osnovu kontrolne kartice, koju bi izdavao nadležni carinski organ na osnovu liste nosilaca prava koju bi tom organu dostavljala resorna ministarstva – ističu iz ovog Vladinog resora.

Primjena predloženog zakonskog rješenja je planirana osmog dana od dana objavljivanja u ,,Službenom listu Crne Gore“, osim odredbi za koje je predviđena njihova odložena primjena.

Vlada je, podsjetimo, predloge povukla sa dnevnog reda na sjednici krajem juna ove godine jer je nedostajalo mišljenje Evropske komisije. Nakon što je dobijen predlog je ponovo aktiviran ali izmijenjen.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *