CKB spremila ponudu posebno namijenjenu korisnicima kredita u “švajcarcima”

2 komentara

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) građanima koji kod Hipo Alpe Adria banke (HAAB) treba da konvertuju kredite u švajcarskim francima u eure, šalje sms poruke da nakon konverzije mogu da pođu u Crnogorsku komercijalnu banku (CKB) koja je za njih pripremila posebnu ponudu za dalju otplatu kredita.

“Obavještavamo Vas da je CKB pripremila ponudu posebno namijenjenu korisnicima kredita u švaj carskim francima. Ponuda je formirana na osnovu više od 50 pojedinačnih razgovora sa Vama i predstavlja jasan vodič za rješavanje Vaše situacije”, navodi se u poruci u čiji su sadržaj „Vijesti” imale uvid.

U poruci se navode imena referenata CKB banke (imena poznata redakciji) i brojevi telefona putem kojih klijenti HAAB mogu zakazati sastanak kako bi preuzeli ponudu i obavili finansijske konsultacije.

Na pitanje „Vijesti” zašto građane pozivaju da pređu u drugu banku, a istovremeno im poručuju da ne prihvate konverziju HAAB zbog loše metodologije, direktor CEZAP-a Olga Nikčević, odgovorila je da se poziv putem sms-a jedino šalje u slučaju ako su klijenti zadovoljni obračunom koji im je uradila Hipo Alpe Adria banka.

„Naš stav je i dalje da Hipo Alpe Adria banka pokušava da obmane građane metodologijom koju koristi za obračun. Ipak, ako su zadovoljni ponudom, imaju opciju da dalje vraćaju kredit kod CKB banke koja nudi povoljnu kamatnu stopu. U pregovorima smo i sa drugim bankama da vidimo šta mogu da ponude, a možda će klijenti biti zadovoljni uslovima koju im za dalju otplatu obezbijedi HAAB”, rekla je Nikčević.

Hipo neće da komentariše sms poruke

Iz Hipo Alpe Adria banke ,,Vijestima“ su kazali da neće da komentarišu poruku koju CEZAP šalje klijentima.

Oni su saopštili da je do sada više od 45 odsto klijenata prihvatilo ponudu za konverziju koja je u toku.

“Sigurni smo da možemo da im ponudimo dobre uslove za dalju otplatu11, rekli su iz HAAB.

Prema Zakonu o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, krediti treba da se konvertuju po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Kompletan postupak treba da se završi 6. oktobra.

HAAB je početkom mjeseca podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Generalni sekretar Ustavnog suda, Biljana Damjanović “Vijestima” je kazala da je u tom predmetu u toku prethodni postupak, u kome se ispituju procesne pretpostavke i pribavljaju potrebni podaci za vođenje postupka.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Prvo, ako je tacno da je CKB ponudila takvu vrstu proizvoda, to je pametan marketinski posao, posebno za klijente koji ne trebaju da prihvate ni jednu kamatu vecu od 4.5% posto je to realno i poslovno a prelaze u banku koja ipak jeste poslovni subjekt u CG, bez obzira na recentne greske u pristupu klijentima zbog “karikanja” zateznih kamata na osnovice koje nisu mogle da opravdaju takav obracun.

    Drugo, CEZAP nije u pravu oko metodologije jer generalno. sa kamatom od 8.2% u trenutku odobravanja a slijedeci konverziju u EUR: na EUR klijent na originalni iznos u EUR ima porast duga od 4-6%, ali u CHF banka gubi ono sto klijenti dobijaju a to je skoro do 15% (ova kalkulacija vazi u vecini za hipotekarne kredite za stanove klijenata). Kamata je odredjena u yakonskom rjesenju da i dio odgovornosti potpisivanja ugovora u CHF-u pripada klijentima. A na svaki kredit na kamatu od 8.2%, ali i bilo koju drugu kamatu, prvih deset godina se placa kamata a samo marginalno glavnica. Stoga, a nakon desetak godina i to vracajuci se na originalni datum odobravanja, originalni dug u EUR je uvecan na presjek u avgustu 2015 sa neotplacenom kamatom. To nije metodologija banke, nego obicna bankarska praksa jer se dug u momentu odobravanja ne sagledava samo kao glavnica, nego bruto stanje: glavnica, kamata i svi ostali troskovi.

    Zato, ljudima koji imaju hipoteke na stanove je primjetno slozena situacija i svi koji su im do sada bili principijelna podrska, a to se CEZAP sa advokatima i vjestacima jeste trudio, ne treba da budu sada marketinski spin nosioci negativnosti. Ali, ipak u tim jalovim spinovanjima niko nije ravan potrosenim novinarima-kama namjestenih medija- kada banku definisu kao “green field ” investiciju. Samo za podsjecanje- da li se vise iko sjeca kome se ono djetiste od bivseg direktora banke zahvalio kada je 2006 dosao u drzavu i otvorio banku u ime ko zna koga iz Austrije…

    • Mila, kao prvo: CKB nudi kamatu od 6,2 odsto, a ne 4 i po. Raspitaj se malo.
      Drugo, kako to CEZAP javno prica da konverzija nije obracunata kako treba nego im je u saopstenjima sve prevara, a tajno poručuju da se ta ista konverzija odradi i promijeni banka? To nije sporno!? E meni jeste, ako oni tvrde da kao štite sve potrošace?!
      A ako su agenti ili akviziteri jedne banke, onda OK. Al neka to i javno kažu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *