Ko je najozbiljniji kandidat za novog direktora Montenegro Airlinesa?

Dodajte komentar

Odbor direktora Montenegroerlajnza najvjerovatnije će danas izabrati naslednike Živka Banjevića na pozicijama izvršnog direktora i akauntabl menadžera, saznaje „Dan”.

Najozbiljniji kandidat za izvršnog direktora je sadašnji komercijalni direktor Montenegroerlajnza Predrag Marković, koji je sin vicepremijera i bivšeg ministra pravde Duška Markovića. Njegov protivkandidat na toj poziciji je pilot Boro Mrdak, koji je često pilotirao avionom Vlade, koji su koristili članovi izvršne vlasti.

Banjević je obavljao funkcije izvršnog direktora i akauntabl menadžera, ali će odbor direktora, na čijem je čelu Daliborka Pejović, najvjerovatnije razdvojiti te dvije funkcije. Za akauntabl menadžera bi, prema nezvaničnim saznanjima, trebalo da bude izabran sadašnji direktor letačke operative Draško Ponović.

Odbor direktora juče je zasjedao nekoliko sadi i očekivalo se da će juče donijeti odluku o Banjevićevim naslednicima, koji je predao zahtjev za sporazumni raskid ugovora, ali su, prema nezvaničnim informacijama, to odložili za danas, jer su htjeli da vide šta će Vlada učiniti sa njihovim zahtjevom za izdavanje garancija za refinansiranje kredita kod komercijalnih banaka.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila da izda saglasnost za refinansiranje obaveza po osnovu pet krediTa. Na dan 16. septembar stanje duga iznosi 6,4 miliona, a do kraja otplate pozajmica potrebno je isplatiti 899,2 hiljade kamata, što je ukupno skoro 7,3 miliona eura.

MA je tražio refinansiranje kredita zbog pada kamatnih stopa na bankarskom tržištu u prethodnom periodu. U susret su im izašle Hipotekarna, NLB i CKB banka, dok su iz Prve i Erste naveli da iz poslovnih razloga nijesu u mogućnosti da im dostave ponudu za refinansiranje kredita. Refinansirana su po dva kredita kod Hipotekarne i NLB i jedan kod Prve banke.

– Uvidom u urađenu analizu, zaključak je da je najbolja ponuda Hipotekarne banke, budući da bi zaključenjem novog kreditnog aranžmana, koji bi obuhvatio gorenavedene kredite za koje je Vlada dala garancije, ostvarena ušteda do kraja perioda otplate iznosila 193 hiljade eura piše u informaciji Vlade, koja je na predlog Ministarstva saobraćaja dala garancije nacionalnom avio-prevozniku.

MA je, kako se navodi u informaciji, u poslednje dvije godine otplatila 4,4 miliona od 11,9 miliona kredita koji nisu pokriveni vladinim garancijama, i 3,7 miliona od 9,7 miliona kredita pokrivenih garancijama Vlade. Takođe u poslednje dvije godine su stigle izvršne presude Aerodroma od 10,6 miliona eura i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore od 9,6 miliona.

Vlasnik 99,91 odsto akcija MA je Crna Gora

Plata 960 eura

Izvršni direktor MA bi trebalo da ima platu u visini od dvije prosječne zarade u državi, odnosno 960 eura. Banjević je, prema njegovim riječima, za tu poziciju primao 960 eura, a kao akaunatbl menadžer 2.500 eura, što je ukupno 3.500 eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *