Javni dug Crne Gore na kraju godine biće 2,29 milijardi eura

Dodajte komentar

Javni dug Crne Gore, koji uključuje i dug lokalnih samouprava, na kraju ove godine iznosiće 2,29 milijardi eura ili 63,3 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda, objavilo je Ministarstvo finansija u dokumentu o projekcijama makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2015-2018. godine, koji je juče usvojila Vlada Crne Gore.Kada je u pitanju domaći dug, Crna Gora je dužna 308 miliona eura ili 8,5 odsto BDP-a. Sa druge strane, inostrani dug na kraju godine iznosiće 1,8 milijardi eura, tj. 52,4 odsto BDP-a. Lokalne uprave dužne su 140 miliona eura, pišu Dnevne novine.

“Procjenjuje se da će rashodi budžeta ostati na nivou planiranih, bez obzira na dosadašnja odstupanja. Izdaci budžeta 2015. procijenjeni su u iznosu od 1,56 milijardi eura. Izdaci će biti veći za 109 miliona nego 2014. i to najviše zbog finansiranja izgradnje auto-puta”, navodi se u dokumentu Ministarstva finansija dostavljenog Vladi.

Procjenjuje se da će deficit bužeta za ovu godinu iznositi oko 223 miliona eura ili 6,2 odsto procijenjenog BDP-a. U odnosu na plan, deficit će biti manji za 12,6 eura zbog ažuriranja procjene u naplati prihoda.

“Emisijom euroobveznica, u martu ove godine, prikupljeno je 500 miliona eura. Ova sredstava biće iskorišćena za finansiranje deficita i otplatu duga, koji bi do kraja godine trebalo da iznosi oko 400 miliona ili 11 odsto procijenjenog BDP-a”, ističe se u dokumetu.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *