Holanđani dobijaju prvi taksi bez vozača

Dodajte komentar

Da je uvođenje vozila sa auto-pilotom u svakodnevni saobraćaj bliže nego što se misli, pokazuje primjer iz Holandije. U novembru će u toj zemlji početi da saobraćaju prva električna robotizovana WEpod vozila, a korisnici će moći da ih rezervišu pomoću posebne smartfon aplikacije.

Autonomno vozilo nazvano WEpod prevoziće putnike između dva gradića, Ede i Vaheningen, u istočnoj pokrajni Helderland.

Iako u svijetu već postoje robotizovana električna vozila, kao što su ParkShuttle u Roterdamu, ili Heathrow Pod u Londonu, ona su projektovana tako da se kreću isključivo po unaprijed određenoj saobraćajnoj traci ili u pješačkim zonama.

Za razliku od njih, WEpod će se kretati regularnim putevima, zajedno sa drugim učesncima u saobraćaju.

U probnom periodu, WEpod se neće koristiti u zahtjevnim situacijama, kao što su saobraćajni špicevi, noćni uslovi vožnje ili loši vremenski uslovi.

Kretanje vozila i bezbjednost putnika nadziraće se iz posebnog kontrolnog centra.

U WEpod će moći da se smjesti do šest osoba, a maksimalna brzina neće prelaziti 25 km/h. Vozilo će se kretati uz pomoć kamera, radara, lasera i GPS uređaja, koji će nadzirati okolinu.

Korisnici će ovaj svojevrsni “taksi bez vozača” moći da rezervišu putem aplikacije za smartfon. Putnik samo treba da upiše lokaciju sa koje kreće i krajnju destinaciju, a maršrutu određuje samo vozilo.

Nakon probnih vožnji, tokom kojih će se holandski WEpod kretati po unaprijed određenim rutama, vozila će ući u redovnu upotrebu od maja 2016.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *