Prošao amandman LP: Veće naknade za trudnice i porodilje

Dodajte komentar

Amandman Liberalne partije LP koji štiti prava trudnica i porodilja sastavni je dio Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju, o kojem će naredne sedmice odlučivati Skupština na plenumu, saopšteno je iz te stranke.

Prema članu 41. Prijedloga Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, iznos koji se refundira poslodavcu je ograničen na svega jednu prosječnu zaradu.

Amandmanom na Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je predložio poslanik LP Andrija Popović, predviđeno je da Fond refundira poslodavcu isplaćenu naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog održavanja trudnoće do iznosa dvije prosječne zarade zaposlenog u Crnoj Gori u prethodnoj godini, umjesto jedne prosječne zarade, kako je Vlada predložila.

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmatrao je amandmane na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti i Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju.

„Na sjednici Odbora, predlagač Zakona, Vlada, odnosno ministar Budimir Šegrt, prihvatio je amandman LP koji štiti prava trudnica i porodilja. Ovaj amandman sada je sastavni dio Zakona o kojem će naredne sedmice odlučivati Skupština na plenumu“, kaže se u saopštenju.

Iz LP su ocijenili da je prihvatanje takvog amandman veliki uspjeh za LP, civilni sektor i trudnice i porodilje, koji se duže vrijeme bore za ovakvu odredbu.

„Grupa od 15 NVO koja je podržala amandman LP navodi da se predloženim amandmanom sprječava diskriminacija žena i „kažnjavanje“ trudnica, posebno visoko obrazovanih žena koje zarađuju više od prosječne zarade u državi, a koje su usled održavanja trudnoće privremeno spriječene da rade, i stvaranje dodatne barijere prilikom zapošljavanja žena u reproduktivnoj dobi“, navode iz LP.

Apel posalnicima da podrže ovakvu inicijativu LP uputile su Ivana Vujović iz Juventasa, Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji, Maja Raičević iz Centra za ženska prava, Ljupka Kovačević iz Anime, Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Apel su uputili i Aida Perović Ivanović iz Prime, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom, Vladan Golubović iz Cazasa, Biljana Zeković iz SOS za ženu i djecu žrtve nasilja, Milan Šaranović iz Centra za antidiskriminaciju – Ekvista, Danijel Kalezić iz Kvir Montenegro, Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanje i Ana Novaković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Izvor: cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *