Napokon priznali pad Kine

Dodajte komentar

Očekuje se da će slabiji rast kineske privrede u ovoj godini uzrokovati usporavanje u ostatku Azije, saopštila je Azijska razvojna banka (ADB).

Time je postala poslednja u nizu velika institucija koja je revidirala naniže prognoze za drugu najveću svjetsku privredu.

ADB je, takođe, pozvala centralne banke azijskog regiona da se pripreme na očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD, u uslovima kada su mnoge države već suočene sa velikim odlivom kapitala, jer trgovci traže bezbjednije investicije u SAD, prenosi Frans pres.

Izvještaj ADB-a dolazi u trenutku kada su tržišta kapitala teško pogođena izuzetno volatilnim kretanjem akcija uzrokovanim strahovanjima u pogledu usporavanja kineske privrede. Privreda Kine ove godine će, prema procjeni ADB, imati rast od 6,8 odsto, umjesto ranije procenjenih 7,2 odsto.

“Kombinacija umjerenijih perspektiva rasta u Kini i Indiji, zajedno sa odloženim oporavkom u razvijenim zemljama, ugrozili su našu prognozu za čitav region”, izjavio je glavni ekonomista ADB-a, Šang DJin Vej, koji je predstavio najnoviji izvještaj u Hongkongu.

U revidiranim prognozama, ADB navodi da će rast azijskih zemalja u razvoju iznositi 5,8 odsto u ovoj i 6,0 odsto u narednoj godini, što je ispod martovske prognoze rasta za ovu i narednu godinu od 6,3 odsto.

Inflacija u tom regionu će, prema prognozama ADB-a, dodatno usporiti, kao posljedica nižih globalnih cijena sirovina.

“Procjene su da će azijske zemlje u razvoju nastaviti da budu najveći regionalni učesnik u globalnom rastu uprkos usporavanju”, navodi se u izvještaju ADB-a.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *