Montenegro Airlines želi da refinansira kredit

Dodajte komentar

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predlaže da Vlada Crne Gore da saglasnost na zaključenje kreditnog aranžmana Montenegro Airlinesa sa Hipotekarnom bankom, radi otplate pet kredita koje je ta kompanija ranije uzela.

Kako se navodi u Vladinom dokumentu, stanje duga kompanije 16. septembra bilo je 6.377.690,70 eura.

Kako se objašnjava, u prethodnom periodu došlo do značajnog smanjenja kamatnih stopa na bankarskom tržištu, pa je menadžment Montenegro Airlinesa-a poslao zahtjev svim komercijalnim bankama u Crnoj Gori za dostavljanjem ponuda u vezi refinansiranja postojećih kredita, u rokovima po kojima se isti trenutno otplaćuju.

Odgovore na zahtjev su dostavili Hipotekarna banka, NLB Montenegro banka, i Crnogorska komercijalna banka, dok su Erste banka i Prva banka poslale obavještenje da iz razloga koji utiču na njihovo poslovanje nijesu u mogućnosti da dostave ponudu.

“Zaključak je da je najbolja ponuda dostavljena od strane Hipotekarne banke Crne Gore AD Podgorica, budući da bi zaključenjem novog kreditnog aranžmana sa ovom bankom, koji bi obuhvatio kredite za koje je Vlada Crne Gore dala garancije, bila ostvarena ušteda do kraja perioda otplate od 193.035,97. Bitno je istaći da je rok otplate poslednje rate isti kao rok otplate za prethodno ugovorene kredite, te da će poslednja rata po ovom kreditu biti plaćena u februaru 2021. godine”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Takođe, napominju, da je prema ranijim planovima otplate, koje su komercijalne banke dostavile u junu, po najboljoj ponudi-ponudi Hipotekarne banke, ušteda po ponuđenim uslovima bila 258.953,96 eura, ali je u međuvremenu, shodno zaključenim ugovorima sa komercijalnim bankama, Montenegro Airlines, plaćao anuitete za svih pet kredita.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predlaže da Vlada Crne Gore da saglasnost na zaključenje kreditnog aranžmana Montenegro Airlinesa sa Hipotekarnom bankom , te da Ministarstvo finansija obezbijedi garancije za preostali iznos duga, za isti period otplate svih navedenih kredita, budući da na ovaj način crnogorski vazdušni prevoznik ostvaruje značajnu uštedu, ko i da ima mogućnost korišćenja grejs perioda od jedne godine, što će dodatno relaksirati i finansijski položaj kompanije”, zaključuje se u Vladinom dokumentu.

CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *