Vlada Japana počela program podrške za preduzeća u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori započela su u ovoj godini program mentoringa, u organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Crne Gore u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA.

Sva preduzeća izabrana su putem javnog poziva, a znatno više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među crnogorskim preduzetnicima za ovakav oblik usluge.

“Aktivnosti na realizaciji mentoring procesa teku po utvrđenom planu. U julu mjesecu je posjećeno 16 preduzeća i započet je OJT trening – On the Job Training (trening na licu mjesta), sa mentorima u samom preduzeću. U septembru je obavljen novi ciklus treninga, a posjete su organizovane u Podgorici, Baru, Budvi, Cetinju, Nikšiću i Bijelom Polju. Podrška preduzećima se nastavlja u narednim mjesecima”, navodi se u saopštenju Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Kako se ističe, u okviru tog projekta obučeni mentori Nacionalne Agencije za regionalni razvoj Srbije, odnosno Regionalnih razvojnih agencija, u julu mjesecu sproveli su trening, koji je podrazumijevao pružanje mentoring usluga za mentore iz Crne Gore, konkretno u preduzećima.

Na taj način je mentorima iz Crne Gore, u saradnji sa mentorima iz Srbije, omogućeno da pružaju konkretne savjetodavne i poslovne usluge malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori.

“ Obuka crnogorskih mentora se sprovodi kako bi se poboljšale mentorske aktivnosti uz podršku mentora koji su obučeni za OJT trening, po metodologiji JICA. OJT trening je osmišljen tako da trener i mentor posjete zajedno kompaniju i na licu mjesta pruže konkretne savjete i ukažu na ključne elemente standardizovane mentorske aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju oni, treneri podstiču mentore da koriste različite metode u toku razgovora sa klijentom. Cilj je da OJT treneri olakšaju razgovor sa klijentom i da mentori zaista nauče da koriste postojeće metode i alate za mentorstvo.

Dodatno je značajno da se OJT treningom podstiče razmjena znanja između mentora na regionalnom nivou (Srbija, BIH i Crna Gora).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *