Skupština akcionara PKB Herceg Novi zakazana za 25. septembar

Dodajte komentar
Popović i Milović

U trgovinskom preduzeću PKB Herceg Novi a.d. Zelenika obustavljenje stečajni postupak, a za 25. septembarje zakazana vanredna Skupština akcionara i ovo preduzeće trebalo bi da nastavi poslovanje po usvojenom petogodišnjem planu reorganizacije.U saopštenju za javnost, koje su uputili iz Udruženja manjinskih akcionara PKB Herceg Novi i koje je potpisao predsjednik Aleksandar Milović, navode da je u PKB-u od 2007. do 2014. godine izvršena velika pljačka, te da je 18. juna 2014. godine pokrenut „prevarni“ stečaj. Bez posla su 30. aprila ove godine ostali svi zaposleni, a firma PKB bez radnika.

– Protiv aktera ove velike pljačke prije četiri godine podnijeta je krivična prijava Specijalnom tužilaštvu Crne Gore, ali do danas nije podignuta optužnica. Predstavnici manjinskih akcionara su nedavno podnijeli i krivičnu prijavu protiv tužioca u Specijalnom tužilaštvu kod kojeg krivična prijava čeka već više od četiri godine.

Najznačajniji uspjeh manjinskih akcionara je taj što su uspjeli da sudskim putem ponište memorandum o razumijevanju Panto grupe i plan finansijske konsolidacije koji je predviđao da se prodaje imovina PKB -a, a da se plaćaju dugovi koje je napravila firma „Pantomarket“navedeno je u saopštenju manjinskih akcionara koji tvrde da je na njihovu pismenu urgenciju zakazana vanredna sjednica Skupštine akcionara na kojoj bi trebalo da se izabere novi Odbor direktora i sekretar društva.

Ciljevi Udruženja manjinskih akcionara su da imaju svoja dva predstavnika u Odboru direktora PKB-a i da se na prvoj sljedećoj sjednici Odbora direktora donese plan ozdravljenja firme, izabere novi menadžment i što hitnije pokrene operativno poslovanje firme. Kako navode, dio radnika koji su u stečajnom postupku dobili otkaz trebalo bi da se ponovo zaposli, kao i da se pokrenu sudski postupci u cilju ukidanja nezakonito uspostavljene hipoteke i da se povrati nezakonito otuđena imovina.

Manjinski akcionari smatraju da bi hitno trebalo podići prijavu za izvršenu pljačku u PKB-u, a da se protagonisti žestoko kazne i da im se oduzme nezakonito stečena imovina. U firmi TP PKB Herceg Novi a.d. Zelenika trebalo bi što prije definisati novu strukturu vlasništva, predložiti strategiju rasta i razvoja firme i noseću formu nove organizacione strukture PKB-a.

Manjinski akcionari traže i isplatu zaostalih dividendi od 2009. do 2015. godine, kao i omogućavanje prodaje akcija po novoj nominalnoj cijeni.

Predstavnici manjinskih akcionara koji bi ušli u u Odbor direktora su spremni da preuzmu odgovornost za buduće odluke koje se odnose na cijelu firmu. Iz Udruženja pozivaju sve manjinske akcionare PKB-a kao i predstavnike medija da prisustvuju vanrednoj Skupštini akcionara, koja će biti održana 25. septembra u krugu PKB-a u Zelenici sa početkom u 12 časova.

Izvor: Pobjeda

Foto: Vijesti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *