Skandal u Volkswagenu doprinijeće padu eurozone

Privredni rast u članicama eurozone pokazao je naznake usporavanja u istraživanju sprovedenom prije izbijanja skandala s Volkswagenom, koji bi mogao negativno da utiče na čitavu njemačku privredu.

Indeks nabavke u privredi (PMI) kompanije Markit, koji meri poslovne aktivnosti, pao je u septembru na 53,9 poena s avgustovskih 54,3. Iako sve iznad 50 poena znači privredni rast, njegovo smanjenje ukazuje na usporenje rasta.

Markit je saopštio da njegovo istraživanje pokazuje rast od 0,4 odsto u trećem tromjesečju, isto kao u prethodnom kvartalu.

“Ostaje briga oko neuspjeha dovoljnog ubrzanja rasta da napravi ili veću inflaciju ili bolje stvaranje novih radnih mjesta”, rekao je glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

Projektovani tromjesečni rast je, prema Williamsonu, ispod onoga što se smatra dugoročnim potencijalom eurozone koja bi tako imala povećanja privrede na godišnjem nivou od oko 1,6 odsto.

Njemačka je, prema Markitovom istraživanju, imala najbolji tromjesečni rast ove godine iako se on nešto smanjio u septembru. Dio ekonomista zabrinut je zbog mogućeg uticaja skandala Volskwagena na njemački rast.

Bizlife

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.