Ove greške pravi večina prilikom sastavljanja CV-a

Dodajte komentar

Pri traženju posla, kao i u mnogim drugim životnim situacijama, trebalo bi se držati jednostavne krilatice “učini stvari jednostavnim”.

S velikom željom da se pred mogućim poslodavcem prikažu u što boljem svijetlu, mnogi kandidati za posao diskredituju se već u prvom kontaktu, tj. u biografiji i popratnom pismu.Ovo su najčešće greške koje vas mogu udaljiti od cilja, prema pisanju Business Insidera:

1. Koristite velike riječi da ispadnete inteligentni
U prijavama za posao nemojte koristiti rečenice koje ne upotrebljavate u razgovorima. Npr, umjesto rečenice “želio-la bih ispitati postoji li mogućnost da se vaša kompanija proširi u skoroj budućnosti?”, koristite jednostavno pitanje: “zanima me da li vaša firma zapošljava?”.

2. Oslanjate se na pridjeve umjesto na činjenice
Umjesto da u pismu poslodavcu pišete kako ste “puni energije”, “spremni na izazove” i “odlučni”, potkrijepite to činjenicama, tj. dokazima iz vaše prošlosti. Uvjerite poslodavca da nešto stoji iza vaših riječi.

3. Zvučite poput ostalih
Ako počinjete rečenicu sa “posebno sam kvalifikovan-a za ovaj posao”, odmah je izbrišite i napišite zašto ste baš vi kvalifikovani. Opišite gdje ste radili, kako ste doprinijeli razvoju i slično.

4. Zaboravljate da je normalno biti ranjiv
Niko nije savršen i stoga ne morate glumiti. Umjesto toga, pokažite kako su dosadašnji izazovi u karijeri uticali na vas i vodili vas ka uspjehu, odnosno na profesionalni nivo na kom i jeste.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *