Što možeš danas, (ne) ostavljaj za sjutra

Dodajte komentar

Da li vam se ikada desilo da je trebalo da odradite važan projekat za posao, pa ste ponijeli da završite kući ono što niste stigli u kancelariji? Taman što ste došli kući, jeli i sjeli da nastavite sa radom, sjetili ste se da niste skuvali kafu.

U kuhinji vidite na stolu današnje novine koje niste stigli do kraja da prelistate, pa se bavite time dok ne provri voda. Kada je kafa gotova, vidite da u frižideru nema više mlijeka, pa vas ne mrzi da trknete do obližnje radnje i uzmete mlijeko i čokoladicu, jer ipak će vam trebati energije da završite projekat večeras.Kada ste konačno sjeli za kompjuter, odlučili ste da pogledate par slika sa svadbe drugarice vaše drugarice koje je postavila na Fejsbuk, kad vam padne odlična ideja na pamet. Zašto ne biste zbog bolje koncentracije odspavali jedan power nap od 20 minuta kako biste posle bili što produktivniji? To sada svi savjetuju. Na umu vam je nedovršeni projekat i polako tonete u san dok se preslišavate šta je sve potrebno da uradite…

Odlaganje

Kada odlažete, obaveza vam je neprestano na pameti i obično sebe nepotrebno zamarate mislima kako treba da završite taj nemili zadatak, a tako vas mrzi. Stoga padate u odlaganje kako biste se na trenutak zaboravili dok “visite“ na internetu i radite sve ostalo što nije ta obaveza koja vas svakako čeka. Može se slobodno reći da osobe koje odlažu važne obaveze do posljednjeg trenutka često nisu liene (jer u međuvremenu urade milion drugih stvari koje nisu hitne), ali definitivno imaju manjak samodiscipline.

Kako se izboriti sa odlaganjem?

Odlaganje obaveza je navika i to ne jedna kojom bi trebalo posebno da se ponosite. Iz iskustva znate da navike često nije lako promijeniti, ali nije ni nemoguće. Važno je ići korak po korak. Zato počnite od malih stvari!

Obećajte sebi da ćete u narednih mjesec dana dovršiti izazov u kom ćete svaku obavezu koja vam oduzima manje od 2 minuta uraditi odmah. Dakle, opraćete svoj tanjir odmah posle obroka, naručićete toner prije nego što više ne možete ni da odštampate avionsku rezervaciju (Marfi čini čuda), uradićete jutarnje rastezanje i sve ostale stvari koje odlažete do posljednjeg časa. Kada tako krenete, videćete da će vas često dvominutne jutarnje vježbe navesti da uradite i trbušnjake.

Jer potreban je taj mali, a opet najveći korak kako biste se pokrenuli da uradite nešto.

I jedna misao za kraj, pazite koje poslovice mijenjate iz šale, možda vam se neka i ostvari…

Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni trener

Izvor: Bizlife

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *