Putinov bankar Pugačev traži od Rusije 10 milijarda dolara

Dodajte komentar

Sergej Pugačev, tajkun kojega su nekada zvali “Putinov bankar” zbog njegova uticaja u Kremlju, predao je zahtjev protiv Rusije za više od 10 milijarda dolara nakon što je njegovo poslovno carstvo razbijeno kada je pao u nemilost kod predsjednika Vladimira Putina.

Pugačevljevi advokati su u ponedjeljak izdali obavještenje o zahtjevu protiv Rusije koju će vjerovatno saslušati Stalni arbitražni sud u Den Haagu, rekao je Reutersu izvor blizak Pugačevu.

Za sada se ne može dobiti reakcija ruske vlade koja traži hapšenje Pugačeva zbog pronevjere i protivpravnog prisvajanja imovine, što su optužbe koje on odbacuje.

Moskva se već bori protiv druge presude tog istog suda iz 2014. koji joj je naredio da plati 50 milijarda dolara za ekspropriranu imovinu Yukosa, nekad najvećeg ruskog proizvođača nafte kojega je vodio Mihail Hodorkovski.

“Pugačev želi da osigura da osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, budu imenovane i osramoćene”, rekla je osoba bliska Pugačevu pod uslovom da ostane anonimna.

Nakon što je napustio Rusiju 2011. Pugačev (52) je optužio Putinove saveznike da su bacili na koljena njegovo poslovno carstvo vrijedno više milijarda dolara prije nego što su uzeli neke od njegovih najboljih dijelova.

Pugačev je osnovao Mezhprombank, ili Međunarodnu industrijsku banku, 1992. samo godinu dana nakon propasti Sovjetskog Saveza. Ona je narasla do jedne od najvećih ruskih banaka s udjelima u sjevernim i baltičkim brodogradilištima te u ogromnim zalihama sibirskog uglja.

Nakon što je pomogao Putinu da se uspenje do najvišeg položaja u državi 1999. tokom posljednjih danan predsjedništva Borisa Jeljcina, Pugačev je pao u nemilost zajedno s nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon finansijske krize 2008.

Ruske vlasti tvrde da je Pugačev prisvojio preko 700 miliona dolara iz programa pomoći Ruske centralne banke koji je bio namijenjen da pomogne Mezhprombanci da prebrodi krizu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *