Govorom tijela pokažite da ste uspješni

Dodajte komentar

Kada se pravilno koristi, govor tijela može biti ključ za veće uspjehe. Može vam pomoći da razvijete pozitivne poslovne odnose, da motivišete i utičete na svoje zaposlene, poboljšate produktivnost, povezanost sa članovima tima, kao i da predstavite svoje ideje sa više uticaja.Carol Kinsey Goman, biznis trener, autor knjiga o moći verbalne i neverbalne komunikacije i međunarodni govornik, izdvaja savjete koji će vam pomoći da uspješno koristite govor tijela za izgradnju kredibiliteta i lične harizme:

1. Uspravno držanje i lični prostor – Moć, status i povjerenje neverbalno pokazujete kroz svoje držanje – upotrebu visine i prostora. Kada imate uspravno držanje, ramena zabačena unazad i glavu držite pravo – izgledate sigurni u sebe.

Ako stojite, izgledaćete moćnije i sigurnije onima koji sjede. Ako se krećete, zauzimate dodatni prostor – to ostavlja pozitivan utisak.

Ako sjedite, izgledaćete moćnije ako položite oba stopala na pod, ruke pozicionirate dalje od tijela ili jedan lakat naslonite na zadnji naslon stolice. Raširite svoje stvari na konferencijskom stolu da bi ste zauzeli veću teritoriju.

2. ’Raširite’ svoj stav – Kada stojite skupljenih nogu izgledate neodlučno i nesigurno u ono što govorite. Ali kada proširite stav, opustite koljena i centar ravnoteže prebacite na donji dio tijela, imaćete više samopouzdanja.

3. Snizite frekvenciju glasa – Kvalitet vašeg glasa može mnogo uticati na vaš ugled na radnom mjestu. Govornici sa višim vokalima procjenjuju se kao manje saosjećajni, nervozni i manje moćni od onih sa nižim frekvencijama glasa.

Jedna od jednostavnih tehnika je da skupite usne i imitirate šumove zujanja i brujanja: “Umm, humm, umm humm ”. Na ovaj način opuštate svoj glas do optimalnog. Posebno je korisno pred važan telefonski razgovor.

4. Iskoristite moć pređašnjih uspjeha – Da biste prikazali samopouzdanje uvjek morate biti optimista. Razmišljajte o svojim pređašnjim uspjesima na koje ste ponosni. To ne mora da bude vaš profesionalni život, uspjeh je uspjeh u svim sferama. Sami prizovite osjećaj sigurnosti i moći  – izgledate onako kako razmišljate. To koristite prije važnih sastanaka i javnih nastupa.

5. Snaga poze – Istraživanje o efektima držanja tijela, sprovedeno na Harvardu, pokazalo je da treba držati tijelo u ekspanziji – pozi ‘velike moći’. Poza kada ste leđima naslonjeni na naslon stolice, sa rukama iza glave i nogama podignutim na sto za svega dva minuta podstiče veći nivo testosterona – hormona koji su direktno povezani sa dominacijom i moći, a smanjuje nivo kortizola – hormona stresa.

6. Kontakt očima – Održavajte kontakt očima. Možda ste stidljivi ili introvertni ali u svijetu biznisa svi će očekivati od vas da ih gledate u oči dok razgovarate.
Ako vam to ne polazi za rukom vježbajte na taj način što ćete pri svakom susretu ili upoznavanju gledati sagovornika toliko dugo u oči da primijetite koje su boje.

7. Gestikulacija – Tzv. ‘Brokina zona’ je dio mozga koji je zadužen za govor i on je  aktivan ne samo kad govorite već i kada gestikulirate.

Gestikulacija tokom govora može podstaći vaše razmišljanje, što poboljšava verbalni sadržaj. Govor je manje neodlučan kao i korišćenje pauza i poštapalica. Eksperimentišite sa gestikulacijom i pronađite način na koji ćete jasnije formirati misli i sklapati rečenice.

Preporučljivi su tzv. ‘otvoreni gestovi’: opušteni pokreti, gestovi reširenih ruku – pokazivanja dlanova. To su signali iskrenosti i kredibiliteta, pokazuju da ništa ne krijete.

8. ‘Zvono’ poza – Često ćete zapaziti ovu pozu ruku kod predavača, govornika i političara kada su sigurni u poentu kojoj se približavaju.To je tzv. ‘zvono’ poza kada se obe šake dodiruju samo vrhovima prstiju. Koristite ovaj stav kada želite da projektujete osudu i iskrenost u vezi sa zaključkom teme o kojoj izlažete.

9. Prikrijte nervozu – Kada smo nervozni nesvjesno počinjemo to da prikrivamo nekim blagim oblicima dodirivanja: češkanjem, trljanjem rukama, igranjem nakitom, dodirivanjem pramena kose i sl. Kada primijetite ovo ponašanje kod sebe, zaćutte, udahnite duboko, postavite noge čvrsto na pod a ruke ili na krilo ili na sto. Tišina šalje poruku da ste mirni i sigurni.

10. Stisak šake – Uvježbajte savršen stisak, jer je dodir jedan od najmoćnijih neverbalnih načina komunikacije. Pravo rukovanje vam može donijeti instant kredibilitet  ali vas i pogrešno predstaviti sagovorniku.

Dakle, stisak pri rukovanju ne treba da bude ni prejak ni preslab. Ovo prvo govori da ste siledžija a drugo da ste mogući slabić.

11. Moć osmjeha – Osmjeh ima snažan uticaj na sve nas. Ljudski mozak voli srećna lica i može ga registrovati na razdaljini od 300 metara – dužini jednog fudbalskog terena.

Osmjeh vas karakteriše kao pristupačne i pouzdane, i direktno utiče na to kako ljudi reaguju na vas. Kada se nekom nasmijete, on će vam skoro sigurno uzvratiti osmjeh a to direktno utiče na osjećanja i pozitivno mijenja njegovo emocionalno stanje.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *