FED srozao dolar

Dodajte komentar

Dolar je pao na tronedjeljeni minimum u odnosu na korpu glavnih valuta u petak, dan nakon što je američki FED ponovo zadržao kamatne stope na istom nivou.

Ovakvom odlukom Fed je razočarao investitore koji su očekivali prvo povećanje kamatnih stopa u posljednjih skoro deset godina.

Samo mali broj je smatrao da bi FED mogao da zadrži kamatne stope nepromijenjene, dok je značajna većina računala na povećanje kamatnih stopa.

Osim toga, iako je FED ostavio otvorenu mogućnost o skromnom zatezanju monetarne politike kasnije u toku godine, predsjednik FED-a, Dženet Jelen je izjavila da su prognoze za dalji rast na globalnom nivou postale manje sigurne.

Saopštenje o odluci FED-a je uticalo na slabljenje dolara u odnosu na većinu valuta i ti gubici su se nastavili u petak, pri čemu je dolarski indeks pao za pola procenta u odnosu na korpu valuta i zabilježio 94,063 poena, što je najniža vrijednost od kraja avgusta.

Jedina valuta koja je neznatno bila slabija u odnosu na dolar prethodnog dana je bio euro, koji je oslabio 0,1 procenat, na 1,1428 dolara, pošto je zabilježio tronedeljni maksimum od 1,1460 dolara, prethodno, posle ostvarenog dobitka od 1,2 procenta u četvrtak.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *