Dan D za dionicu Alibabe. Vrijednost joj pada i ističe zabrana prodaje za 1,6 milijardi dionica

Kineski internet div Alibaba imao je tešku godinu. Nakon što je lani u septembru osvojio Ameriku rekordnim izlaskom na berzu vrijednim 25 milijardi dolara, muči se s ispunjavanjem očekivanja ulagača i tržišta. Dionica Alibabe u u novembru 2014. dosegla je najvišu vrijednost od 119 dolara i nakon toga stalno pada.

U avgustu je prvi put pala ispod nivoa IPO-a od 68 dolara, a u petak je završila trgovanje na 65,75 dolara.

Potrošnja u Kini se smanjuje

Zbog usporavanja  kineske ekonomije optimizam ulagača prema Alibabi splašnjava. Alibabi se rast prihoda dosta usporio jer se zbog slabijeg rasta, deprecijacije yuana i ljetošnje krize na berzama, potrošnja u Kini smanjuje.

http://twitter.com/business/status/645954798626455552/photo/1

 

Zabrana prodaje 1,6 milijardi Alibabinih dionica istekla je u nedjelju, tako da je u ponedjeljak na tržištu bilo 64 posto od ukupnog broja slobodnih dionica. U pre-market tradingu vrijednost im je pala 0,9 posto.

Yahoo ne zna šta će sa svojim udjelom

Dosta zavisi od toga šta će Yahoo učiniti sa svojih 15 posto udjela u Alibabi, riječ je o 384 miliona dionica. Osnivač Jack Ma i potpredsjednik kompanije Joseph Tsai tvrde da će zadržati svoje dionice. Ovo nije prva ovakva tranša dionica ali je daleko najveća, dosad je rok zabrane prodaje istekao za 8,1 milion i 429 miliona dionica.

Yahoo-ovi planovi da svoj udio u Alibabi izdvoji u posebnu firmu na berzi nazvanu Aabaco Holdings propali su jer je američka uprava odbila njihov zahtjev da taj poziv bude neoporeziv.

Telegram.hr

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *