Tojota predvodi revoluciju u auto-industriji

1 komentar

Tojota je najavila sljedeći korak u svojoj potrazi za pogonom koji se ne zasniva na sagorijevanju ugljenika – model “Mirai” s motorom na vodonik već ove godine.

Taj japanski proizvođač koji je predvodnik vozila sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom, smatra da su automobili na vodonik za sada vrhunac, posle hibrida čiji se akulumatori pune iz gradske mreže i posle potpuno električnih vozila.

Novi direktor Tojote za Evropu, Johan van Zil, rekao je da “pitanje nije ako, nego kada” će tehnologija zasnovana na sagorijevanju vodonika, postati osnovna u auto-industriji.

Tojota u Evropi očekuje prodaju 50 do 100 automobila “Mirai” ove i iduće godine, a 47 je već naručeno. Za sada se taj model prodaje samo u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj i Belgiji, gde Tojota radi na opremanju pumpnih stanica za snabdijevanje vozila vodonikom.

Šef prodaje Tojote u Evropi, Karl Šliht je rekao da kupci – vlade i kompanije, traže smanjenje emisije ugljenika. On očekuje da će nova tehnologija biti pristupačna za prosječne korisnike do 2025. godine.

Tojota je u Evropi prošle godine prodala 880.000 automobila, što je za tri odsto više nego godinu dana ranije. Dvadeset odsto su bili hibridi. Šliht predviđa da će prodaja ove godine opasti za jedan do dva odsto zbog ekonomske krize u Rusiji.

Van Zil očekuje rast prodaje hibrida pošto ovih dana u Frankfurtu Tojota predstavi nov RAV4 koji će prvi put imati i hibridni pogon, koji od ranije imaju modeli “Jaris”, “Auris” i ove godine redizajnirani “Prius”.

B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • voleo bih da Tojota uspe sa ovim komceptom na hidrogen, ali prodaja od 50 do 100 automobila!? To je premalo, vise mi lici kao ciljanje na kolekcionare. Mirai se prodaje vec 2 godine u japanu, rezultati nisu bas impresivni, tako da ne verujem da sa posotjecom tehnologijom sagorevanja vodonika mogu ugorziti klasicne automobile ili elektro automobile.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *