Teški dani za euro

Dolar bi trebalo da ojača i izjednači se sa eurom u narednih godinu dana, jer je američka Uprava federalnih rezervi i dalje na kursu podizanja kamatnih stopa.

Fed se zadržao na ovom kursu iako se ove nedjelje nije odlučila za akciju, procjenjuje investiciona kompanija Prinsipal global investitors (Principal Global Investors).

“Američka valuta će vjerovatno u istom periodu porasti na 125 jena”, tvrdi Džim Mekohan, generalni direktor ove kompanije, koja upravlja aktivama vrijednim 350 milijardi dolara, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Fed je na ovonedjeljnom sastanku odlučio da ne podiže kamatnu stopu na zaduživanje, zbog previranja na finansijskim tržištima i rasta rizika od usporavanja globalne privrede.

“Očekujem da će u narednih godinu dana biti velikog pritiska na euro i da bi dolar mogao ponovo da se izjednači sa evropskom valutom”, izjavio je Mekohan, i dodao da će Evropska centralna banka i centralna banka Japana vjerovatno povećati monetarne podsticaje u nastojanju da podupru inflaciju.

Vrijednost američke valute je u petak ujutru na Londonskoj berzi bila 1,1402 eura, što je za 8,0 odsto ispod 12-mjesečnog maksimuma od 1,0458 eura od 16. marta ove godine.

Posljednji put kada se vrijednost dolara izjednačila sa eurom bilo je u decembru 2002. godine, a prema analizi “Blumberga”, postoji 17 odsto šansi da će u narednih godinu dana dolar dostići isti nivo.

“Fed će vjerovatno u decembru podići kamatne stope, iako je moguće i odlaganje podizanja do prvog kvartala 2016. godine, ako ta institucija nastavi da brine da jačanje dolara može ugroziti izvoz”, izjavio je Mekohan.

Izvor: B92, Tanjug

Check Also

Rosnjeft: Šreder napušta naš nadzorni odbor

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder daje ostavku na čelno mjesto nadzornog odbora ruskog naftnog diva …

Leave a Reply

Your email address will not be published.